Naslovnica / NOVICE / Covid-19: V Kamniku kar pet novih okužb, v karanteni pa sta tudi dva razreda dijakov kamniške gimnazije in srednje šole

Covid-19: V Kamniku kar pet novih okužb, v karanteni pa sta tudi dva razreda dijakov kamniške gimnazije in srednje šole

Tekom včerajšnjega dne se je število aktivnih primerov okužb Kamniškem podvojilo, saj je bilo med prebivalci občine Kamnik odkritih in potrjenih kar pet novih okužb z novim koronavirusom, zaradi okužbe pa sta v karanteni tudi dva oddelka dijakov Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.

Po podatkih Ministrstva za zdravje in sledilnika COVID-19 je bilo med prebivalci občine Kamnik včeraj odkritih in potrjenih kar pet novih okužb z novim koronavirusom, med potrjeno okuženimi primeri pa so tudi dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, zaradi česar je bila dvema tamkajšnjima oddelkoma odrejena karantena, po besedah ravnateljice Bernarde Terstenjak, pa je za omenjene dijake šola z današnjim dnem že organizirala izobraževanje na daljavo.

Kot nam je povedal Sašo Rebolj, direktor Zdravstvenega doma Kamnik, se je v zadnjih dneh v Kamniku število odvzetih brisov domala podvojilo, kar gre pripisati tudi povečanemu številu različnih prehladnih obolenj. Povprečno na dan v ZD Kamnik odvzamejo okoli 50 brisov dnevno, pri čemer so jih največ odvzeli v ponedeljek (72), včeraj pa jih je bilo odvzetih 54.

Da bi vsem pacientom z različnimi simptomi okužbe olajšali dostop, izboljšali varnost in povečali pretočnost, pa bodo, po besedah Saša Rebolja, tudi zaradi tega, ker velika večina pacientov, razen odvzema brisa, ne potrebuje posebnega zdravniškega pregleda, v začetku prihodnjega tedna pri kamniškem zdravstvenem domu spremenili prometni režim in uvedli nekakšno »drive in« ambulanto za odvzem brisov, tako da pacientom za odvzem brisa v večini primerov sploh ne bo potrebno zapuščati vozila.

Na naše vprašanje, če morajo biti občani, ki se v času različnih prehladnih obolenj slabo počutijo oz. kažejo katerega izmed značilnih simptomov okužbe, na katerega izmed simptomov še posebej pozorni, pa je dr. Sašo Rebolj dejal, da naj bodo, razen na druge značilne simptome, še posebej pozorni v primeru, da izgubijo občutek za vonj in okus.

Jelko Kacin, uradni govorec vlade za COVID-19 je za medije dejal, da vse kaže na novo žarišče v Kamniku, vendar nam je kamniški župan Matej Slapar v telefonskem pogovoru dejal, da so zadeve zaenkrat še povsem obvladljive, saj naj bi šlo povečini za povezane okužbe znotraj posameznih (okuženih) družin, okužbe pa naj bi v večini primerov izhajale iz delovnega okolja posameznih družinskih članov izven kamniške občine.

Trenutno je v Kamniku trenutno zabeleženo 10 aktivnih primerov okužbe, naj pa dodamo še to, da je bil nov primer potrjene okužbe z novim koronavirusom včeraj potrjen tudi pri občanu iz Domžal, kjer imajo trenutno zabeleženih 11 primerov aktivnih okužb.

 

X