Naslovnica / NOVICE / COVID-19: V Komendi je več oseb okuženih z južnoafriškim sevom

COVID-19: V Komendi je več oseb okuženih z južnoafriškim sevom

Po trenutno dostopnih uradnih podatkih je bilo med prebivalci občine Komenda v minulih dneh odkritih več primerov okužbe z južnoafriškim sevom novega korona virusa.

Natančnega podatka o tem koliko oseb v sosednji Komendi je okuženih z južnoafriško različico novega koronavirusa B.1.351 sicer ni, kot pa je moč sklepati iz izjav Tjaše Žohar Čretnik, direktorice Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, pa je v Sloveniji trenutno zabeleženih 10 primerov okužbe z omenjenim sevom oz. osem primerov več, kot prejšnji teden.

Kot je za medije še dejala Tjaša Žohar Čretnik, je zaradi skupine primerov okužbe z južnoafriško različico v Komendi govora o petkratniku števila iz prejšnjega tedna, iz česar bi morda lahko potegnili sklep, da je med prebivalci občine Komenda z južnoafriškim sevom novega korona virusa okuženih kar oz. vsaj osem oseb.

Izmed osmih novih potrjenih primerov okužbe z južnoafriškim sevom v tem tednu, naj bi, po besedah Žohar Čretnikove, zgolj ena oseba pripotovala iz Tanzanije, medtem ko ostale potrjeno okužene osebe niso potovale, kar pomeni, da so se z južnoafriškim sevom okužile v domačem okolju.

Kakih uradnih oz. konkretnih podatkov o morebitni prisotnosti različnih mutacij novega korona virusa na Kamniškem, pa nimajo niti v Zdravstvenem domu Kamnik oziroma, kot nam je v telefonskem pogovoru povedal Sašo Rebolj, direktor Zdravstvenega doma Kamnik, testi, ki jih izvajajo v ZD Kamnik, pokažejo zgolj okužbo oz. prisotnost novega koronavirusa, ne pa tudi njegove morebitne različice, kake uradnih informacij o prisotnosti različnih mutacij virusa na Kamniškem, pa (vsaj zaenkrat) še niso prejeli.

Težava z različnimi sevi oz. mutacija novega koronavirusa je predvsem v tem, da naj bi bili še bolj nalezljivi od izvorne različice COVID-19, po poročanju tujih virov, pa se pojavlja bojazen, da so cepiva proti južnoafriški različici virusa trenutno uporabljana cepiva neučinkovita. To pomeni, da za njo zbolijo tudi osebe, ki so bile že cepljene, kot se je, denimo, to zgodilo mariborskemu zdravniku, ki je letoval v Namibiji, oz. so okužbo s COVID-19 že prebolele.

Nekoliko manj zaskrbljujoče so ugotovitve nekaterih študij, da naj bi cepljene osebe in osebe, ki so okužbo s katero izmed drugih različic virusa COVID-19, okužbo z južnoafriško različico virusa načeloma prebolevale lažje oz. brez težjih zapletov. Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, pa naj bi bile osebe, ki so se okužile s t.i. južnoafriško različico novega koronavirusa, in okužbo z njim prebolele, po študiji južnoafriških znanstvenikov, bolje imunsko zaščitene pred drugimi mutacijami virusa.

Kako bo pojav južnoafriške različice novega korona virusa med prebivalci občine Komenda vplival na širjenje okužb v na Kamniškem in v širši okolici, zaenkrat še ni moč reči, se pa iskreno nadejamo, da število okuženih občanov v kamniški in sosednji občinah, ne bo znova začelo močno naraščati.