Naslovnica / NOVICE / COVID-19: Zaskrbljujoče naglo naraščanje števila novih okužb v Domžalah, Kamniku, Mengšu, Komendi, Cerkljah in drugih sosednjih občinah

COVID-19: Zaskrbljujoče naglo naraščanje števila novih okužb v Domžalah, Kamniku, Mengšu, Komendi, Cerkljah in drugih sosednjih občinah

Število novoodkritih okužb se je včeraj, 13. 10. 2020, občutno povečalo tudi med občani občin Domžale, Kamnik, Mengeš, Komenda in Cerklje, nove okužbe pa so bile odkrite tudi drugih sosednjih in bližnjih občinah.

Po podatkih Ministrstva za zdravje in sledilnika COVID-19 je bilo včeraj med občani občine Kamnik odkritih 14 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, število aktivnih okužb med prebivalci naše občine pa se je povečalo na 68 primerov.

Ob naglem naraščanju števila okuženih občanov v občini Kamnik zaskrbljenost povzroča tudi dejstvo, da je odstotek potrjenih novih okužb v Kamniku, glede na število opravljenih testov v ZD Kamnik, višje od državnega povprečja, kar kaže na vseprisotnost virusa. Kot nam je v telefonskem pogovoru povedal Sašo Rebolj, pa pri novoodkritih okužbah ni več moč opaziti kakih izrazitih posameznih žarišč, denimo znotraj posameznih družin ali organizacij, ampak so okužbe razpršene po celi občini.

Spričo tega dr. Sašo Rebolj poudarja, da je v tem trenutku zelo pomembno, da vsak izmed nas, četudi ne kažemo morebitnih simptomov okužbe, pri medsebojnih stikih ravnamo, kot da smo že okuženi, in sicer predvsem z doslednim upoštevanjem predvidenih oz. predpisanih preventivnih ukrepov, saj s tem lahko vsakdo izmed nas v precejšnji meri pripomore, da se okužba ne širi naprej, obenem pa s tem občutno zmanjšamo tudi možnost, da se okužimo sami.

Zaradi naglega porasta novih primerov okužbe je Zdravstveni dom Kamnik izdal še eno opozorilo in opozorilo občanom, v katerem je zapisano:

»V Kamniku beležimo velik porast okužb v zadnjih tednih in naraščanje se kljub sedaj veljavnim ukrepom ne zmanjšuje. Opažamo, da veliko okužb izvira z druženj in se od tam prenesejo na družinske člane, sodelavce v pisarni ali sošolce v šoli. Situacija je postala taka, da je res izredno pomembno preprečevanje širjenja okužbe, dosledno upoštevanje ukrepov, umivanje ali razkuževanje rok, izogibanje se prostorom, kjer je veliko ljudi in ni možno vzdrževati varne razdalje, nošenje mask, ki zmanjšajo domet kapljic in z njimi virusov, pa naj bo to gripa ali COVID-19. Nujno potrebno se je zavedati, da okužbo lahko širimo tudi, če nimamo znakov bolezni in da je okužen in kužen lahko vsak izmed nas, zato se je modro obnašati na način, kot da smo okuženi in da naredimo vse, da okužbe ne prenašamo na druge.
Kmalu se bo začela sezona gripe in najslabša možna kombinacija je epidemija gripe in novega koronavirusa hkrati, zato pozivamo naše občanke in občane, da se cepijo proti gripi (cepljenje se bo pričelo v prihodnjih tednih), v primeru suma na okužbo z novim koronavirusom pa pokličejo na naš korona – mobi 051/642 922

Zelo zaskrbljujoč je tudi nagel porast števila novoodkritih primerov okužbe v sosednjih in bližnjih občinah, saj je bilo včeraj med prebivalci občine Domžale odkritih kar 25 novih primerov okužbe, število aktivnih okužb pa se je povzpelo na kar 121 primerov, nagel porast okužb pa beležijo tudi v Mengšu, kjer je bilo včeraj odkritih 13 novih primerov, število aktivnih primerov pa je naraslo na 24.

Precejšnje naraščanje števila novih okužb med občani so včeraj, 13. 10. 2020, zabeležili tudi v nekaterih drugih sosednjih in bližnjih občinah, saj je bilo med prebivalci občine Zagorje odkritih 7 novih primerov (aktivnih 34), v Cerkljah 5 novih primerov okužbe (aktivnih 25), tri nove okužbe so bile odkrite med občani občin Preddvor, Komenda, Moravče in Trzin, po dve novi okužbi sta bila potrjeni med občani občin Lukovica in Vransko, ena nova okužba pa je bila potrjena tudi v Vodicah.