Naslovnica / NOVICE / Črno zadimljena Šmarca

Črno zadimljena Šmarca

Minule dni je bilo moč nad Šmarco opaziti gost črn dim, ki se je valil iz dimnika podjetja Menina, kar naj bi bila posledica težav z njihovo pečjo.

Pred dnevi je našo pozornost vzbudil neobičajno črn in sajast dim, ki se je valil iz dimnika podjetja Menina ter je dodobra zadimil nebo nad Šmarco.

Ker se podjetje nahaja domala sredi naselja ter v neposredni bližini vrtca in igrišča, tovrstno dimljenje pa zagotovo ni ne običajno, najbrž pa niti prijazno zdravju, smo omenjeno podjetje zaprosili za pojasnilo vzrokov dimljenja ter vrste kuriva, ki tovrstno dimljenje povzroča.

V odgovoru, ki nam ga je posredoval Jože Humar, direktor podjetja Menina, so v podjetju pojasnili, da je za dimljenje krivo nepravilno izgorevanje v peči, da pa se trudijo čim prej vzpostaviti normalno delovanje oz. kot so zapisali v odgovoru:

»V naši kurilni napravi za kurivo uporabljamo izključno suhe lesne ostanke iz naše proizvodnje (sekance in žagovino) brez kakršnih koli primesi.

Zaradi padca zunanjih temperatur in posledično večje potrebe po toplotni energiji smo, kot običajno, v skladu z navodili proizvajalca spremenili parametre avtomatskega doziranja goriva. Po tej spremembi smo opazili nepravilno izgorevanje. Z dobaviteljem kurilne naprave  se skupaj trudimo čim prej vzpostaviti normalno delovanje.«