Naslovnica / KULTURA / Čudežnih deset let Križnikovega pravljičnega festivala

Čudežnih deset let Križnikovega pravljičnega festivala

Deset Križnikovih pravljičnih festivalov v skupni organizaciji Motnika in Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik je oživilo ter ovrednotilo delo Gašperja Križnika, ki se je rodil in umrl v Motniku (1848 – 1904). V domačem okolju in daljni okolici je zbiral in zapisoval folklorno gradivo od pesmi, pravljic, pripovedk do običajev, pregovorov …

Svoje zapise je objavljal v tedanjih časopisih in knjigi, gradivo je posredoval tudi Jugoslovanski akademiji znanosti in umetnosti, Ruski akademiji znanosti in umetnosti ter Karlu Štreklju. Motničani so si že prej prizadevali, da Gašper Križnik ne bi bil pozabljen, zato so mu postavili doprsni kip. Leta 2004 je v Motniku v sodelovanju z Inštitutom za narodopisje na SAZU-ju in Občino Kamnik potekalo interdisciplinarno znanstveno posvetovanje Gašper Križnik in njegov čas. Že tistega leta se je začelo plodovito sodelovanje, saj je knjižnica prispevala natančno in celotno bibliografijo Gašperja Križnika. Pobuda za festival se je utrnila Rafku Goltniku, ledino pa smo orali še z zunanjima sodelavkama Ivanko Učakar in Ireno Cerar.

V desetih letih smo skupaj dosegli najmanj deset ciljev: oživili in ohranili smo zapisane pravljice in povedke Gašperja Križnika, ime Gašperja Križnika, trga Motnik in festivala in tudi kamniške knjižnice se je poneslo širom po Sloveniji, privabili smo veliko obiskovalcev, dokazali smo, da je sodelovanje kraja, knjižnice, posameznikov in drugih organizacij pomembno, da je moč povezovati urbano umetniško prakso in oživljanje podeželja, da smo spodbudili zanimanje za pripovedovanje, saj se domačini pripravljajo na svoj pripovedovalski večer, da najmanj en domačin zapisuje pravljično dediščino (in upamo, da bo iz tega nastala lepa knjiga), da smo z likovnim natečajem in z branjem pravljic spodbudili k ustvarjanju v teh letih več kot 1000 otrok, da smo na podeželje vrnili pripovedovanje pravljic in da smo vse to okronali s knjigo Križnikovih pravljic z naslovom Sveti Coprijan, ki je izšla leta 2020.

Letošnji festival bo potekal konec avgusta in v začetku septembra, častni pokrovitelj pa je predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor, kar je še posebno priznanje našemu festivalu. Se vidimo v Motniku!

Več informacij o programu festivala na spletni strani knjižnice: www.kam.sik.si

Čudežnih deset let – program 10. Križnikovega festivala

Častni pokrovitelj jubilejnega 10. Križnikovega festivala je predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

 

Petek, 27.8., ob 20.00, vrt Frančiškanskega samostana, v sodelovanju z Društvom sveti Jakob

Zgodbe od Kamnika do Motnika: z ljudskimi pravljicami, povedkami, anekdotami in spomini obujamo podobe krajev, dogodkov in posameznikov.

Pripovedovalci: duo Vroča župa, Anže Slana, Matic Maček, Zdenka Čebašek Travnik, Barbara Zonta, Verena Perko in Breda Podbrežnik Vukmir. V glasbenem programu bodo nastopili: mezzosopranistka Darja Resnik Debevc in baritonist Urban Križaj ob spremljavi pianistke Mateje Grašič.

Sreda, 1.9. in četrtek, 2.9., od 10.00 do 18.00 in petek, 3. 9., od 10.00 do 14.00, Kamnik, Javni zavod Mekinjski samostan

Zgodbe na poti: delavnica z Margarete Wenzel

Margarete Wenzel bo na delavnici udeležence popeljala na pravljično potovanje od tradicionalnih zgodb do ustvarjanja osebnih pripovedi. S pomočjo pravljice bodo obudili spomine in našli načine, kako jih povedati in izraziti. Poseben poudarek bo na ženskih zgodbah in usodah, ki so ostale v senci pozabe. Primerno za zaposlene v šolstvu, sociali, muzejih, knjižnicah in za vse, ki se ukvarjajo z zgodbami.

Četrtek, 2.9., ob 16.00, Vransko, Schwentnerjeva hiša

Delavnica z Vlasto Mlakar – izdelava mazila iz smrekovih vršičkov.

Letošnja tema je poleg 10. obletnice festivala tudi čudežni svet rastlin. Priznana etnobotaničarka Vlasta Mlakar je dobra poznavalka rastlin in njihove uporabe. Potrebne so predhodne prijave na ZKTŠ  Vransko (zkts.vransko@siol.net).

Četrtek, 2. 9., ob 19.30, Kreativna četrt Barutana

Zgodboris: pripovedovane zgodbe oživijo, ko se besede sproti spreminjajo v risbe.

Pripovedujejo: Anže Slana, Matic Maček in Aljoša Rebrača. Ilustrirata: Ivan Mitrevski in Miha Hančič.

Petek, 3. 9., ob 19.00, Motnik, park Pod lipami

Jenkret je biv jen Križnik: pripovedovalski večer za odrasle z najboljšimi zgodbami zadnjega desetletja.

Pozdravna nagovora: župan Občine Kamnik g. Matej Slapar in župan Občine Vransko g. Franc Sušnik.

Pripovedujejo: Špela Frlic, Vroča župa, Boštjan Napotnik Napo, Tjaša Koprivec Vuga, Rok Kušlan, Breda Podbrežnik Vukmir, Irena Cerar in Ivanka Učakar. Glasba Neža Drobnič Bogataj in Matic Smolnikar.

Po dogodku bo Zavod za turizem in šport Kamnik, v sodelovanju s Turističnim društvom Motnik, poskrbel za izbrano kulinarično in lokalno obarvano pogostitev Okusi Kamnika v parku Pod lipami.

 Sobota, 4.9., ob 10.00, Trojane, Igrišče pri gasilskem domu

Križnik na Trojanah

Boštjan Gorenc – Pižama pripravlja izbor avtorskih pravljic, ki jih bo napletal s pomočjo glasbenika Srečka Meha, mojstra violinskih strun in še marsičesa. Duo Vroča župa pa prinaša kombinacijo svojih pripovedovalskih uspešnic in novih še ne slišanih zgodb.

 Sobota, 4.9., od 13.00 do 17.30, Motnik park Pod lipami

Sobotno pravljično popoldne 

Otroci se bodo skupaj s starši od 13. ure dalje lahko igrali in ustvarjali v parku Pod lipami, prebirali knjige v knjižnici pod krošnjami, se sprehodili po čutni poti, si ogledali plesno predstavo in predvsem uživali v družbi rastlin in pravljic. Vsi mladi raziskovalci se bodo lahko odpravili na skrivnosti polno Gozdno pot. V popoldanskih urah boste lahko v prijetni senci lip prisluhnili pravljicam, ki bodo pospremile podelitev priznanj likovnega natečaja Podobe Križnikovih pravljic.

Podelitev vodi Luka Korenčič. O triglavskih rožah, čudežni praproti, žitu in drugih čudežnih rastlinah pripovedujejo Anže Slana, Katja Puntar in Lana Bučevec. Rose in Marjeta Cveta pa bosta predstavili Krog v kvadratnem mestu (Globus Histericus).

Sobota, 4.9., ob 18.00, Motnik, park Pod lipami

Čudežne rastline: domačini pripovedujejo pravljice o rastlinah in njihovi čudežni moči.

Vodi in pripoveduje: Vlasta Mlakar. Pripovedujejo: Božo Zupančič, Jože Keršič, Špela Regulj, Majda Zupančič, Matevž Cene, Marjan Semprimožnik in Petra Zupančič.

Organizatorji: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik, Turistično društvo Motnik.
Sodelujejo: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, Zavod za turizem in šport Vransko.

Dogodek je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.