Naslovnica / NOVICE / Dan boja proti plastiki v Keršmančevem parku

Dan boja proti plastiki v Keršmančevem parku

Lan Spruk in Matija Urbanija, dijaka Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, sta v počastitev evropskega tedna zmanjšanja odpadkov, ki se je odvil prejšnji teden, ter v sklopu projekta “Poslovni projekti”, ob odprtju drsališča v Keršmančevem parku organizirala “Dan boja proti plastiki“

V petek, 23. novembra 2018, je ob vhodu na drsališče stala stojnica, kjer sta Lan in Matija delila topel čaj ter v zameno za prostovoljne donacije podarjala pakete papirnatih, bio-razgradljivih slamic, ki so bile temelj ideje o boju proti plastiki.

Plastika postaja vedno večji problem v svetu. Najnovejše raziskave kažejo, da je bila mikroplastika najdena že v ljudeh samih, saj le-ta pride iz živali, ki jih jemo, te pa pijejo vodo v kateri je toliko plastike. Zaradi teh raziskav sta se mlada ekologa odločila, da bosta osveščala občane Kamnika o žalostni prihodnosti, ki se nam bliža, če takoj ne spremenimo odnosa do narave.

Kot sta povedala, se je tekom odprtja pri njuni stojnici sicer res ustavilo nekaj občank in občanov, da bi izvedeli tudi kaj o plastiki, vendar, kot pravita fanta, zanimanje žal ni bilo tolikšno, kot sta pričakovala. Čeprav jima ta dan na žalost ni uspel po pričakovanju, pa je njuna volja po osveščanju še toliko večja, saj je to pravzaprav tudi razlog in ideja s katero sta prišla pred ljudi oz. kot sta povedala: “Ta projekt nama je vzel veliko časa in je zahteval veliko priprav in samoinicijative, pri čemer jima je bil v pomoč tudi Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki nama je priskočil na pomoč oz. omogočil stojnico pri drsališču. Posebna zahvala pše gre tudi pa mentorici in profesorici Viktoriji Pirš, katere vodstvo naju je pripeljalo do idej in splošne organizacije dogodka.”

Upamo, da fanta ne bosta prehitro obupala in da nas bosta s svojo zagnanostjo, kljub naši ignoranci, sčasoma le uspela ozavestiti, da je plastika resnično vse večji in vse rejsnejši problem, s katerim se je potrebno spopasti z vso resnostjo in odgovornostjo.