Naslovnica / ŠPORT / Dan, ko je Rožiški vrh postal Rožiška gora!

Dan, ko je Rožiški vrh postal Rožiška gora!

Danes smo v Športnem in kulturnem društvu Sela skupaj z družino Petrušič organizirali prvo rekreativno tekmo 8 ur Rožiškega vrha – gor/dol.  Tekme se je udeležilo 66 ljubiteljev Rožiškega vrha (794 n.m.v.), udeleženci pa so imeli na voljo dve progi. Prva strmejšo, katere dolžina znaša 950 metrov od starta do vrha in drugo, ki je sicer položnejša, vendar za 750 metrov daljša od prve (1700 m), na obeh progah pa je potrebno premagati 285 metrov višinske razlike.

roziski vrh 2016 4

 

Oče pohodništva na Rožiški vrh je pokojni Mato Petrušič, ki je po letu 2000 začel vsakodnevno hoditi na vrh ter k temu spodbudil tudi svoje sokrajane. Sčasoma je obnovil stezico, jo markiral, predvsem pa idejo tovrstne rekreacije predajal drugim sprehajalcem. V tem času je pohodništvo na Rožiški vrh med vaščani postalo že precej priljubljeno, zato je leta 2008 na vrhu postavil vpisno knjigo za obiskovalce. Pravi preboj v obiskovanju in priljubljenosti Rožiškega vrha pa se je zgodil leta 2009, ko so Matovi kolegi, predvsem Alojz Romšak in Franc Stehničar, skupaj z ostalimi vaščani, ob njegovi sedemdesetletnici na hribu organizirali postavitev lesenega križa.

roziski vrh 2016 8

Danes Rožiški vrh mnogim krajanom predstavlja pomembno vsakodnevno rekreacijsko točko. Vse temelji na samoiniciativni skrbi za skupni projekt. Večino vzdrževalnih del na poti in vrhu izvede »hišnik« Rožiškega vrha Jože Petrušič, ki mu vsakdo rad priskoči na pomoč. Omeniti velja tudi lastnike zemljišč na področju poti na Rožiški vrh, ki niso niti enkrat nasprotovali pohodom po njihovi lastnini, kar je v današnjem času resnično hvalevredno.

roziski vrh 2016 7

Namen današnjega dogodka je bil v prvi vrsti druženje vseh ljubiteljev Rožiškega vrha, ki v zadnjih letih mnogim krajanom predstavlja pomembno vsakodnevno rekreacijsko točko. To je razvidno iz tega, da v vsem tem času ni bilo zabeleženega niti enega primera vandalizma, kraje, puščanja smeti in podobnih nevšečnosti.

Med 66 zmagovalci, vsi so prejeli ročno izdelane medalje iz lesa ter nagrade naših sponzorjev, so seveda izstopali posamezniki in posameznice, ki so opravili največ vzponov. V moški kategoriji je, z 13. vzponi in spusti, zmagal Igor Alpner iz Godiča. Na drugem mestu je bil Damjan Rifel z 12 vzponi in spusti, tretje mesto pa je osvojil Matjaž Petrušič z 11 vzponi in spusti.

roziski vrh 2016 10

Med damami je prvo mesto osvojila 62 letna Jana Pavlič iz Buča z 10 vzponi, na drugem mestu je bila Suzana Orehek z 9. vzponi in spusti, na tretjem mestu pa z enakim številom vzponov in spustov Tanja Kranier.

roziski vrh 2016 11

Družabno-rekreativni dogodek je nadvse uspel, zato ga bomo v naslednjem letu ponovili in poskusili dvigniti še na nekoliko višjo raven ob zavedanju, da gre pri osvajanju Rožiškega vrha predvsem za druženje ljudi in pozitivno energijo.

roziski vrh 2016 9

Napisal: Brane Golubović, tajnik ŠKD Sela
Fotografije: Brane Golubović in člani ŠKD Sela

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve