Naslovnica / NOVICE / Dan reformacije, vampirji in Greta

Dan reformacije, vampirji in Greta

Včeraj, 31. 10., smo Slovenci praznovali dan reformacije in s tem obudili spomine na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, hkrati pa se na ta dan spomnimo rojstva slovenskega knjižnega jezika in Primoža Trubarja.

No, vsaj v teoriji naj bi dan reformacije izgledal nekako tako. V Kamniku temu ni tako, saj smo praznovanju naše zgodovine namenili točno toliko dogodkov in obeleženja, kolikor ima prstov izredno slab mizar. Po drugi strani pa smo Kamničani očitno prav lepo sprejeli in prevzeli afnanje Američanov, saj je bilo včeraj v našem domačem kraju kar nekaj dogajanja za noč čarovnic.

Noč čarovnic pa pravzaprav ni ameriška “pogruntavščina”, saj so naši predniki praznovali Samhain, ki je označeval začetek novega leta in hkrati tudi prehod iz sončne in toplejše polovice leta v temačno in hladnejšo. Proslava je bila namenjena bogu sonca in gospodarju smrti, ki je na noč pred dnevom mrtvih le te tudi obudil.

No, dan današnji noč čarovnic predstavlja izgovor za potrošniško obnašanje in popivanje, malčkom pa prinese “drugi pust” in možnost maskiranja še drugič v istem letu. Tako so včeraj najmlajši prišli na svoj račun pred plesnim klubom ŠinŠin, kjer so izdelovali duhce in čarovniške palice , plesali ob kotlu in poslušali srhljive zgodbice.

Tisti, željni kulture in plesnega spektakla so včeraj zavili v Dom Kulture Kamnik kjer se je odvila plesna predstava z naslovom Labirint, na odru pa so gledalce začarale Ritualke in Glam Squad Burlesque.

Nos za odličnim kostanjem in grlo, žejno piva pa sta vodila maškare v Pub Pod Skalo, kjer so se živi in malo manj živi lahko skupaj poveselili, spili kako kupico ali dve in se podružili med seboj. Poleg čarovnic, čarovnikov, zombijev in vikingov, pa tistih prebodenih z noži in sekirami pa je stala tudi čisto prava Greta. No, čisto prava slovenska Greta Thunberg, ki je v rokah držal(a) napis, ki je zbrane spraševal »Kako si upate?!«.

Kljub temu, da je Greta včeraj opozarjala na klimatske spremembe, pa lahko njen napis raztolmačimo še malo po svoje, recimo, kako si Kamničani upamo pozabiti na dan reformacije? Morda pa nas naslednje leto poleg vampirjev in peklenščkov obišče tudi Trubar.