Naslovnica / NOVICE / Danes je zadnji dan za predčasno glasovanje na referendumu o vodi

Danes je zadnji dan za predčasno glasovanje na referendumu o vodi

Nocoj ob 19. uri se bodo zaprla predčasna volišča na katerih lahko volivke in volivci, ki v nedeljo ne boste utegnili obiskati rednih volišč, predčasno oddate svoj glas na zakonodajnem referendumu o spremembah Zakona o vodah, že zdaj pa je udeležba v Kamniku rekordna.

Predčasno volišče, ki je za občane občin Kamnik in Komenda urejeno v prostorih kamniške občinske stavbe, je tudi danes, tretji oz. zadnji dan predčasnih volitev, dobro obiskano že vse od samega odprtja, kar kaže na to, da bo udeležba na tokratnih predčasnih volitvah zagotovo rekordna.

V prvih dveh dneh predčasnega glasovanja je namreč svoj glas na predčasnem volišču v Kamniku, po podatkih volilne komisije, oddalo že kar 1615 volivk in volivcev z območja, samo volišče pa je že od jutranjih ur zelo dobro obiskano tudi danes.

Prvi dan predčasnega glasovanja je na Kamniškem svoje predčasne glasove oddalo 763 volilnih upravičenk in upravičencev, včeraj pa je bil obisk predčasnega volišča v Kamniku še boljši, saj je bilo oddanih kar 852 glasov. S skupaj 1615 že oddanimi glasovi v prvih dveh dneh predčasnega glasovanja, pa naj bi se kamniško predčasno volišče, po neuradnih informacijah, uvrščalo med najbolje obiskanimi v državi.

Če bo podoben obisk predčasnega volišča v Kamniku tudi danes, zadnji dan predčasnega glasovanja, se kaj lahko zgodi, da bo svoje referendumske glasove o zakonodajnem referendumu o spremembah Zakona o vodah, predčasno oddalo blizu 10 % vseh kamniških volilnih upravičencev, kar je zagotovo svojevrsten rekord.

Vse to kaže, da se občanke in občani na Kamniškem še kako zavedajo pomena ohranitve čiste pitne vode in vodnih virov ter potrebe po ohranitvi prosto dostopnih in nedotaknjenih vodnih obrežij.

Glede na izjemen obisk predčasnih volišč bržčas že lahko rečemo, da bo referendum, kljub temu, da je postavljen v počitniški čas, zagotovo uspel in dosegel zahtevano referendumsko kvoto.

Seveda bo o referendumskem izidu odločal vsak glas, še posebej, ker napetost pred referendumom vse bolj raste, sam referendum pa, ne le, da poskuša preprečiti uveljavitev za marsikoga zelo sporne novele Zakona o vodah, ki s spremembami odpira vrata pozidavi in prikriti privatizaciji rečnih, jezerskih in morskih obrežij ter negativnim vplivom na vode in vodne vire, ampak hkrati vse bolj dobiva tudi politični značaj.

Marsikdo je mnenja, da je glas proti spremembam zakona hkrati tudi glas upora proti trenutnim razmeram v državi, saj le-ta, predvsem zaradi lastnih kratkovidnih interesov politike (in politikov), že lep čas ne ščiti interesov skupnosti oz. državljanov, ampak v večji meri predvsem zasebne interese vplivnih posameznikov in kapitalskih lobijev.