Naslovnica / NOVICE / Danes na Kamfestu (torek, 16. 8 2016)
Foto: Matic Maček

Danes na Kamfestu (torek, 16. 8 2016)

Program petega festivalskega dne kamniškega poletnega festivala Kamfest.

17:00Diversity in KUFR sejem (Glavni trg)

18:00Casejam Productions: Aviarius (Otroški oder)

big_stork6glasbena pravljica

Dve ptici živita v uri kukavici. Skupaj skrbita, da vse teče po načrtu za vsak naslednji vsakourni nastop. Aviarius je ganljiva in komična predstava, ki govori o povezanosti, skupnem delu in sprejemanju napak tistih, s katerimi smo v nenehnem neposrednem stiku.

Nastopata Barbara Drager (Nemčija) in Casey James Muldering (ZDA).

19:00Javno vodstvo po razstavah Tone Knaflič – Zgodba poštenega kapitalista in Kam so šle vse fabrike (Grad Zaprice – MMK)

knafliceviRazstava Tone Knaflič – Zgodba poštenega kapitalista predstavlja morda ključno in najbolj prepoznavno osebnost kamniškega gospodarstva – priljubljenega kamniškega industrialca, lastnika kamniške usnjarne Toneta Knafliča. V Kamniku je leta 1924 na noge postavil usnjarno, ki se je nato razvila v uspešen industrijski obrat. S svojim načinom vodenja poslov in odnosov med delavci je postal priljubljen zgled uspešnega in obenem socialno čutečega kapitalista – njegovega ugleda niso omajali niti nečedni poskusi povojnih socialističnih oblastnikov, ki so mu usnjarno odvzeli in ga nato tudi prisilno upokojili. Razstava skozi fotografsko gradivo, nekatere ohranjene dokumente in pričevanja predstavlja njegovo pot od začetkov, preko uspešnega vzpona pa do povojne nacionalizacije in posledično – Knafličeve resignacije.

Razstava Kam so šle vse fabrike predstavlja zgodbe sedmih najpomembnejših kamniških tovarn: Titana, Svilanita, Kika, Ete, Svita, Utoka in Stola, ki imajo svoje korenine na koncu devetnajstega ali na začetku dvajsetega stoletja, vse pa so nastale predvsem na pobudo podjetnih posameznikov. S svojo zagnanostjo so skozi leta uspešno razvijali izdelke, ki jih še dandanes uporabljamo ali pa se jih vsaj s ponosom spominjamo. Skozi fotografsko gradivo, filmska pričevanja, zgodovinska dejstva in predmete poskuša razstava predstaviti, kako so tovarne preživele predvsem dve burni prelomnici: konec druge svetovne vojne in osamosvojitev Slovenije s posledičnimi spremembami družbenega sistema. S kamniško industrijo smo bili bolj ali manj povezani vsi Kamničani in okoličani: v njej so bili verjetno zaposleni naši starši ali sorodniki. Nekatere kamniške tovarne so danes žal ostale le še v lepem ali bridkem spominu, druge pa še naprej uspešno gradijo na dolgoletni tradiciji. Razstavo je pripravil Marko Kumer in oblikovala dr. Sonja Ifko, v muzeju so izdali tudi bogato ilustriran Mali besednjak kamniške industrije.

Po razstavah bo vodil Marko Kumer.

 

19:00 Alexandra Perčič in Peter Plaznik (Park mladih – Park Evropa)

20835_big_park-mladihMlada nadobudna DJ-a Aleksandra in Peter vam bosta torkov mrak obarvala z vibracijami house, deep house in tech house glasbe. Vodno/plažno obarvan dan se pridružuje Dobi vodnarja, ki se bo zgodila v Samčevem predoru v neposredni bližini parka.

 

19:00Barbara Božič: Popotovanje v svet pravljičnih junakov (Keršmančev park)

19:30Doba vodnarja (Samčev predor)

20787_big_balonckivodna borba

Kamfestovski torek v Samčevem predoru bo v znamenju tekočega agregatnega stanja. Doba vodnarja namreč ne bo oznanjala astrološkega premika, pač pa pripravo na vojno z vodnimi balončki! Ekipa Parka mladih jih bo pripravila več kot 2.000, v koga boste vrgli svojega (ali več njih), pa je odvisno predvsem od vas. A pri dogodku ne bo šlo za navaden balonarski boj, pač pa bo v ospredju tudi razmislek o vodi – da ne bo sprožila le fizične borbe, pač pa tudi borbo v glavah in razmišljanje o njej kot o kolektivni dobrini. Uporabljajmo jo, dokler nam je ne začnejo mastno zaračunavati!

 

20:15Katalena (Glavni oder)

20742_big_katalenaSkupina Katalena se ukvarja z ljudsko glasbeno zapuščino in jo s primesmi rocka, bluesa, funka in jazza zavije po svoje. V petnajstih letih delovanja so izdali več albumov, javnost pa jih je lepo sprejemala na koncertnih odrih širom Slovenije in tudi v tujini ter z veseljem prisluhnila kombinaciji tradicionalnih ritmov in sodobnih aranžmajev.

So redni gosti domačih festivalov, kjer s svojim glasbenim programom širijo brezčasnost ljudske pesmi, ki je konec koncev tudi temelj njihovega delovanja.

21:00Kino Kamfest: Idila (Oder v parku)

20800_big_idilaakcijska grozljivka / 2015, Slovenija

Fotomodel Zina se odpravi na modno fotografiranje v naravo v družbi ambiciozne Mie, apatične Dragice in snobovskega fotografa Blitcza. Na idiličnem travniku jih grobo napadeta domnevna lastnika travnika Francl in Vintlr. Tako se povsem običajno modno snemanje v naravi skozi film spremeni v neusmiljen boj za preživetje … Idila preigrava tisti žanrski vzorec, pri katerem gre za grozljivo konfrontacijo ruralnega in urbanega.

 

22:00Jošt Drašler solo recital (Jazz Zaprice)

20747_big_jostJošt Drašler – kontrabas

Kontrabasist Jošt Drašler je trenutno med našimi najboljšimi in tudi najbolj prilagodljivimi glasbeniki. Navdušujoče je že njegovo jazzovsko udejstvovanje (denimo s Karlovčcem ali Balžalorskim), vedno znova pa se s svojo kompleksno slovnico izkaže tudi njegova improvizacijska govorica. Ta premore celo nekakšno mehkobo, ki samo podčrta Drašlerjevo razumevanje zvočne celote. (Andrej Hočevar).

V zadnjem času se Drašler intenzivno ukvarja s področji sodobnih glasbenih praks. V preteklosti namreč beleži članstva v bendih, kot so: Zmajev rep, Malik, Kombo Zlatka Kaučiča, Balžalorsky Drašler 3o, Aleš Rendla sekstet, Vito Marenče group in mnogi drugi. Lani je z zasedbo Drašler/Karlovčec/Drašler trio izdal ploščo z naslovom Stir, ki je izšla pod okriljem založbe Zavod sploh, med kritiško srenjo je bila zelo dobro sprejeta, saj gre v mnogih pogledih za pionirski izdelek na našem geografskem področju. Na Kamfestu bomo lahko slišali njegov solistični recital na kontrabasu.

 

22:00Nikki Louder in Matilda prihaja (Večerni oder)

20809_big_nikki-louderTričlanska kamniška zasedba je brezkompromisna in predana svojemu glasbenemu ustvarjanju. Njihova različica rocka z bobnanjem, melodičnimi basi in cvilečimi kitarami poslušalcev nikdar ne pusti hladnih. Lani so v Domu kulture Kamnik premierno predstavili plošček Trout, letos pa ga bodo kamniškim poslušalcem namenili še na prostem!

Še pred njimi pa bo nastopila še ena kamniška zasedba – Matilda prihaja. Malo hardcore punka za ogrevanje pred noise rockom!