Naslovnica / NOVICE / Deževen spomin na začetek vstaje na Kamniškem in prva padla slovenska partizana

Deževen spomin na začetek vstaje na Kamniškem in prva padla slovenska partizana

V soboto, 21. julija 2018, se je pri spominskem obeležju na Perovem odvila tradicionalna spominska slovesnost, na kateri so se prisotni poklonili spominu na začetek vstaje in prva padla slovenska partizana Dominika Mlakarja in Antona Miklavčiča.

Slovesnost pri Titanovi brvi na Perovem, ki jo je pripravilo Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik, se je kljub deževnemu popoldnevu udeležilo kar lepo število obiskovalcev, ki so obudili spomin na dogodke iz leta 1941, ko so se Slovenci in Kamničani s prvimi bojnimi akcijami uprli genocidnim nakanam fašističnih in nacističnih okupatorskih sil.

Prvi kamniški partizani so dobili nalogo, da ponoči, 27. julija 1941, zažge vojaško skladišče bencina na Zapricah, minira Smodnišnico, pretrga telefonske zveze s Kranjem, blokira vse ceste, ki vodijo v Kamniško okrožje, poruši mostova čez Kamniško Bistrico na Perovem ter napade še nekatere druge vojaške objekte v Kamniku, vendar akcija  kamniške bojne skupine zaradi izdaje domačega izdajalca ni povsem uspela, pod streli sovražnih pušk pa sta, kot prva kamniška in slovenska partizana, izgubila Dominik Mlakar in Anton Miklavčič.

Tekom slovesnosti so Dušan Božičnik in Emil Grzinčič, kot predstavnika Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik ter podžupan Matej Slapar, pri spominskem obeležju položili venec.

Zbrane na slovesnosti sta, kot gostitelja prireditve, pozdravila predsednik Združenja za vrednote NOB Kamnik Dušan Božičnik in podžupan Matej Slapar,kot slavnostna govornica prireditve pa je zbrane nagovorila nekdanja poslanka Državnega zbora in županja Mestne občine Ljubljana, sicer pa Kamničanka, Danica Simšič, ki je med drugim v nagovoru poudarila, da je nekdanjih borcev, ki so se na različne načine uprli okupatorju vse manj, zaradi česar je naloga vseh nas, da ob vse glasnejših poskusih potvarjanja zgodovine, prenesemo sporočilo narodno osvobodilnega boja na mlajše generacije, kajti, kot je dejala Simčičeva,  nemški narod in država sta se za svoja zločinska dejanja tekom druge svetovne vojne opravičila in obžalovala, česar pa domači izdajalci in drugi pomagači okupatorskih sil niso storili nikoli, ampak na vse načine poskušajo potvoriti zgodovino ter izničiti pomen in vlogo slovenskih partizanov ter narodno osvobodilnega boja.

 

V kulturnem programu prireditve, ki jo je povezoval Tone Ftičar, so nastopili pevci Delavskega kulturnega društva Solidarnost in recitatorka Anja  Kralj Železnik.