Naslovnica / NOVICE / Dežne kaplje niso odplaknile večernega veseljačenja

Dežne kaplje niso odplaknile večernega veseljačenja

Uvodni dan jubilejnih Dnevov narodnih noš so sicer res nekoliko zmotile dežne kaplje, ki pa vseeno niso uspele razgnati vztrajnih veseljakov, ki so prisostvovali programu prvega festivalskega dne v Kamniku.

Ob koračnicah Mestne godbe Kamnik, nastopom kamniških mažoretk in tradicionalnim županovim pozdravom, se je včeraj popoldne v Kamniku začel največji, bržkone pa tudi eden izmed najstarejših slovenskih etnoloških festivalov Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki v letošnjem letu obeležujejo že svojo 50. ponovitev.

Začetki prireditve namreč segajo že v sredino šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko so kamniški mestni veljaki, navdušeni nad »Podgorsko ohcetjo«, ki so jo leta 1964 na mekinjskem športnem stadionu organizirali Podgorci, idejo nekako posvojili, če že ne kar »polastninili« ter že dve leti kasneje organizirali prvi t.i. »Dan narodne noše«, ki so kasneje prerasli v »Dneve narodnih noš« oziroma, medtem ko so nekateri bolj navihani Kamničani festivalu, spričo ogromnih količin stočene oz. popite medice, rekli kar »Medeni teden«.

Prireditev je tekom desetletij doživljala svoje vzpone in padce, zadnjih nekaj let pa organizatorjem prireditve niso prizanašali ne vreme, ne epidemiološki ukrepi, saj se je zadnja povorka narodnih noš, ki vsakič predstavlja vrhunec festivala, odvila leta 2018 oz. pred štirimi leti.

Vreme oz. dežne kaplje so jo nekoliko zagodle tudi sinoči, na prvi uradni festivalski dan, saj so v manjši meri zmotile že samo odprtje festivala, pred začetkom večerne veselice pa se je nad mesto zlila poštena ploha, ki pa vseeno ni pregnala veseljačenja željnih obiskovalcev.

Uvodni program prvega festivalskega dne so ga z glasbo in plesom, razen že omenjenih kamniških godbenikov in mažoretk, popestrili še Ljudske pevke Predice, Ljudski pevci Tuhinjske doline, družina Plahutnik ter folklorni skupini Kamnik in Sava Kranj z godčevsko zasedbo in pevsko skupino Dečve, medtem ko je za večerno zabavo, ki je na Glavni trg privabila bolj po zabavi, kot po izročilu hlepečo množico, poskrbel Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.

Dnevi narodnih noš v Kamniku se bodo nadaljevali še danes in jutri, če smo se tudi v Kamniku celo poletje ozirali proti nebu s pobožnimi željami po dežju, pa si ta vikend želimo, da bo vreme zdržalo vsaj toliko, da bo v nedeljo popoldan moč vendarle izpeljati tudi tradicionalno povorko narodnih noš, ki je nismo videli že nekaj let.

Fotografije: Zala Rifel, Aleš Romaniuk, Kamnik.info

Fotoutrinki prvega dne Dnevov narodnih noš 2022