Naslovnica / Črna kronika / Dimniška požara na Lokah in v Podgorju

Dimniška požara na Lokah in v Podgorju

Gasilci so pogasili dimniška požara v Podgorju in na Lokah v Tuhinjski dolini, obenem pa opozarjajo, da dimniških požarov v nobenem primeru ne gasite z vodo, saj lahko pride tudi do eksplozije in nastanka večje materialne škode ter telesnih poškodb.

Dimniški požar v Podgorju

Včeraj pozno popoldne, okoli 18:20, so bili gasilci obveščeni, da njihovo pomoč potrebujejo stanovalci stanovanjske hiše v Podgorju, v kateri so se vnele saje v dimniku. Na pomoč so priskočili gasilci PGD Kamnik, ki so s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika, očistili tuljavo ter prezračili prostore hiše, lastnikom pa odsvetovali nadaljnje kurjenje, dokler kurilne naprave in dimnika ne pregleda pooblaščena dimniška služba.

 

Dimniški požar na Lokah

Do novega primera dimniškega požara pa je prišlo tudi danes, in sicer okoli 14:00 ure, ko so bili gasilci na pomoč poklicani na Loke v Tuhinjski dolini, tudi v tem primeru pa je prišlo do vžiga saj v dimniku.

Klicu na pomoč so se odzvali gasilci PGD Kamnik in PGD Srednja vas, ki izvedli vse potrebne preventivne ukrepe, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero in očistili dimniško tuljavo, lastnikom pa prav tako, kot že dan poprej, odsvetovali kurjenje do temeljitega pregleda dimnika.

Oba dimniška požara sta se tokrat iztekla razmeroma srečno in brez nastanka večje škode, ker pa so dimniški požari lahko tudi usodni, nestrokovno gašenje pa lahko povzroči tudi nastanek večje škode in telesnih poškodb, v nadaljevanju preventivno navajamo nekaj nasvetov za ravnanje ob primeru dimniškega požara, ki jih lahko najdete tudi na spletnih straneh Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije.

Kako ukrepati ob dimniškem požaru:

  • ob požaru takoj pokličite na številko 112 in sporočite nujne podatke;
  • dimniški požar lahko omejite tako, da zaprete ali vsaj omejite dovod zraka v kurilno napravo in s tem tudi v dimnik. Zapreti je treba tudi vse morebitne odprtine na dimniku, skozi katere lahko vanj prihaja zrak (npr. priključki na dimnik, dimniška vratca);
  • o nastanku dimniškega požara je treba takoj obvestiti vse uporabnike prostorov in stanovanj skozi katere poteka dimnik, nato pa tudi preostale uporabnike oziroma stanovalce stavbe;
  • če je mogoče in to ne pomeni nevarnost za vašo varnost, je treba omogočiti dostop do dimnika po vsej višini, od njega odmakniti morebitne gorljive materiale in se pripraviti na gašenje začetnega požara okoli dimnika. Ta se lahko najprej pojavi na kritičnih točkah dimnika, kot je priključek na dimnik, iztočna in čistilna dimniška vratca, na prehodu skozi strope in streho, na morebitnih gorljivih oblogah in pohištvu ob dimniku ipd.
  • dimniškega požara ne gasite z vodo, ker se voda v dimniku upari in lahko poškoduje tako tistega, ki gasi, kot tudi dimnik. Saje se namreč lahko segrejejo tudi do 1000 stopinj Celzija, iz enega litra vode pa lahko nastane tudi do 1700 litrov pare, kar lahko privede do eksplozije v dimniku. Ne odpirajte dimniških vratc, saj je velika nevarnost, da ogenj in dim izbruhneta v prostor. Dimniški požar naj omejijo in, če je treba, pogasijo gasilci. Gašenje dimniškega požara je zahtevno. Če ni večje nevarnosti za poškodbe dimnika in požar na stavbi, lahko zgorevanje oblog nadzoruje dimnikar, ki je sicer usposobljen za izžiganje gorljivih oblog v dimniku;
  • ne vstopajte v zadimljene prostore, saj se lahko zastrupite z dimnimi plini, predvsem s CO, zaradi pomanjkanja kisika v zraku lahko pride do zadušitve.

Po končanem zgorevanju oblog v dimniku je treba dimnik na kritičnih mestih, še posebej na prehodih skozi gorljive strope in streho, ob gorljivih oblogah dimnika ipd., nadzorovati še nekaj ur, dokler se vsi deli in površine dimnika ne ohladijo pod mejno temperaturo vžiga, to je pod 85 stopinj Celzija.

Fotografije: PGD Kamnik