Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Dobro kosilo ali večerjo v centru Kamnika se dobi v gostilnici in kavarni Pri podkvi

Dobro kosilo ali večerjo v centru Kamnika se dobi v gostilnici in kavarni Pri podkvi

pri podkvi2

Informacije in rezervacije: 059 903 307

To, da v centru Kamnika ni nobene pametne gostinske ponudbe, kot je zmotno še vedno prepričana večina Kamničanov, sploh ne drži. Že res, da žgancev in kislega zelja ne kuhajo ravno na parkirišču pred banko, ampak, če človek naredi le par korakov vstran, denimo proti Trgu svobode, kjer se nahaja gostilnica in kavarna Pri podkvi, utegne biti prav prijetno presenečen. 

Gostilnica in kavarna Pri Podkvi, ljubka mestna gostilna, se skriva tik pod Malim gradom, na Trgu svobode, ki je zagotovo eden izmed lepših kotičkov starega mestnega jedra, žal pa je kar nekoliko pozabljen in vse premalokrat uporabljen za organizacijo različnih prireditev, čeprav je za kaj takšnega kot nalašč.

Pri podkvi – luštna mestna gostilnica

pri podkvi

Gostilnica in kavarna Pri podkvi na Trgu svobode v Kamniku.

S prijetnim ambientom trga ter gostilnice in kavarne Pri podkvi, ki je urejena pod oboki nekdanje stare kovačije, kar je lokalu dalo tudi ime, je zagotovo že dobro poznan množici gostov, ki k Podkvi vsakodnevno zahajajo na malico. Nič nenavadnega, kajti malice so okusne, porcije in cene, pa solidne, saj boste za malico odšteli manj kot 5 evrov. V Podkvi vsak dan pripravijo več vrst malice, med katerimi se dnevno najde tudi malica za vegetarijance in, kot se temu reče, malica na žlico.

Ni jih malo, ki na malico v Podkev najraje zavijejo ob četrtkih, ko so na jedilniku vampi, še več pa je rednih gostov ob petkih, ko Pri podkvi, po stari navadi, petek naj bi bil vendarle postni dan, pečejo tudi odlične ribe. No, tisti lišpavi jedci, ki morebiti ne marate nobene izmed omenjenih jedi, nikar prehitro ne zmajujte z glavo, saj se, razen naštetega, Pri podkvi za malico da dobiti še marsikaj drugega, tudi pečenega odojka. Ampak gostilna, kjer ne znajo pripraviti dobrih rib in vampov, si, primojdunaj, tega naziva bržkone sploh ne zasluži, kajne? Vseh presenečenj pri malicah, pa s tem še ni konec. Ne pomnimo namreč, da bi na jedilniku katere izmed gostiln zasledili tople kumare s krompirjem. Preprosta in nadvse okusna domača jed, kot nalašč za lažjo brezmesno malico, ki pa smo jo že skorajda pozabili.

Ampak malice so zgolj del ponudbe, kajti Pri podkvi nudijo tudi okusna kosila, za katerega boste odšteli zgolj 10 evrov in pol ter seveda različne jedi po naročilu.

irena ana lea

Za prijazno in prijetno postrežbo Pri podkvi poskrbi Irena Dolenc s svojima hčerama Ano in Leo.

Družinska gostilna z domačo ponudbo

irena dolenc

Irena Dolenc s sinom Janom, ki nadaljuje družinsko gostinsko tradicijo. Irene se najbrž spomnite še iz mestne kavarne.

Že kratek sprehod po jedilniku gostilnice Pri podkvi nazorno pokaže, da gre za družinsko gostilno, kjer je poudarek na domači hrani, kar za vse, ki vedo, da »šefica« Irena Dolenc, ki ima gostilnico Pri podkvi v najemu, izhaja iz gostilne Pri Repanšku na Homcu, ni nobeno presenečenje. Irena, ki se je večina najbrž spomni še iz Kavarne, ki ji je pred leti, dokler se pred kakim letom in pol ni preselila v gostilnico Pri podkvi, ponovno uspela vdihniti nekaj življenja in duše. Ob pomoči luštnega kolektiva, svojih dveh hčera Lee in Ane, sina Jana ter nenazadnje tudi kuharice Olge in študentke Špele, ki ji pomagajo pri delu v Pri podkvi, pravzaprav zgolj nadaljuje bogato družinsko gostilniško tradicijo.

Tradicija se odraža že iz samega jedilnika, na katerem lahko, poleg preverjene klasične gostinske ponudbe, najdemo tudi jedi, ki sodijo med »Okuse Kamnika«, denimo Firštov divjačinski golaž, kloštrsko kremšnito, ajdove palačinke s porom in trničem, kajžarsko klobaso z ženofom. Seveda so tu še druge različne jedi po naročilu, od nepogrešljivi zrezkov vseh vrst, do rib in ‘pohanih pišk’ oz. ocvrtega piščanca, imenitne klasične jedi, ki so jo nekdaj jedli le ob največjih praznikih.

pohana piska podkev

V Podkvici znajo pripraviti odlične pohane piške.

Da znajo Pri podkvi piščanca pripraviti na način starih kuharskih mojstrov, priča tudi to, da ga gostje, ki so ga že poskusili, kaj radi pohvalijo in se še raje ponovno vrnejo ob prvi priložnosti. Zato nam najbrž na dobrega pohanega piščanca ni treba več hoditi prav daleč, saj ga lahko dobimo že v centru Kamnika.

Najbrž je odveč omeniti, da je vsa hrana, ki jo strežejo Pri podkvi sveža, pripravljena iz svežih surovin ter prilagojena sezoni, kar pa najbrž ni težko, kajti od gostilnice do kamniške tržnice je zgolj par korakov, zato imajo na voljo tudi pestro izbiro različnih solat.

Domače slaščice

Ob ponudbi gostilnice Pri podkvi nikakor ne smemo pozabiti izvrstnih slaščic lastne proizvodnje. Z njimi se je Irena marsikateremu Kamničanu in obiskovalcu prikupila že v Kavarni, zato se še vedno radi vračajo na njen izvrsten domač jabolčni zavitek, grmado, tiramisu, različne presne torte ter vseh sort palačinke, ne manjka pa niti sladoled, ki ga bo v vročih poletnih popoldnevih, na vrtu gostilnice Pri podkvi ter v globoki senci Malega gradu, prav prijetno lizati.

Prijeten vrt v senci Malega gradu

Trg svobode, pravzaprav bi se moral, glede na to, da gre predvidoma za najstarejši del Kamnika, imenovati Stari trg, je kot nalašč za druženje ob dobri jutranji kavici, Pri podkvi dobite različne vrste kave iz celega sveta, v vročih in soparnih poletnih popoldnevih in večerih, pa kot nalašč za posedanje in druženje ob dobri večerji, sladoledu, ali hladnem pivu, ki ga imajo Pri podkvi kar lepo število vrst, vključno s kamniškim pivom Mali grad. Če sodite med ljubitelje vina, pa boste zadovoljni tudi s ponudbo različnih vin.

pri podkvi kamnik

V Kamniku se lahko dobro je tudi v centru mesta

Skratka, če povzamemo, vsi tisti, ki ste še vedno mnenja, da v središču Kamnika ne premoremo niti ene dobre gostilne, se pošteno motite. Če ne verjamete, kak dan zavijte v gostilnico in kavarno Pri podkvi in si privoščite kosilo, večerjo ali vsaj malico. Že res, da Pri podkvi ne boste mogli prirediti ohceti za sto povabljenih, se pa lahko, v njihovi Furmanski sobici, odlično pozabavate v intimi manjše zaključene družbe kakih 15 oseb. Furmanska sobica je namreč kot nalašč za družinska praznovanja in manjše zaključene družbe. Če pa ne potrebujete takšne intime, pa vam je na voljo cela gostilna z vrtom, zato se vas lahko zbere še precej več.

pri podkvi3

 

podkev

DELOVNI ČAS
Odprto vsak dan od 9. do 22. ure.
V nedeljo zaprto.

……………………………………

DNEVNA PONUDBA MALIC
Kakšna je v gostilnici in kavarni Pri podkvi dnevna ponudba malic, lahko izveste tudi na njihovem FB profilu:
Pri podkvi Kamnik.

……………………………………

INFORMACIJE IN REZERVACIJE
Tel.: 059 903 307

Pa nikar preveč ne jamrajte, da Pri podkvi ni moč parkirati. Parkirišč je v bližnji okolici več kot dovolj, bodisi na Glavnem trgu, avtobusni postaji, za kloštrom, ali Šparu. V popoldanskem času so kamniška parkirišča povečini napol prazna, tistih par korakov, kolikor jih je potrebno, da pridete do gostilnice Pri podkvi, pa res ni takšna reč, da bi se človek lahko pritoževal. Zbudijo lahko zgolj apetit in žejo, nenazadnje, pa je Kamnik lep in včasih si ga je vredno ogledati tudi na gole oči, ne zgolj skozi vetrobransko steklo.

Kratek sprehod do gostilnice in kavarne Pri podkvi se vam bo obrestoval s prijetnim ambientom, prijazno postrežbo in dobro ponudbo, tako da lahko s seboj k Podkvi, brez morebitne skrbi in zadrege, povabite tudi vaše prijatelje ali goste.

Gostilnica in kavarna Pri podkvi je odprta vsak dan od 9. do 22. ure, ob nedeljah, pa imajo zaprto.

Več o gostilnici in kavarni Pri podkvi, ki se nahaja na Trgu svobode 1 v Kamniku, lahko najdete tudi na njihovi spletni strani www.pri-podkvi.si , lahko pa pokličete tudi na telefonsko številko 059 903 307.