Naslovnica / NOVICE / Dobrodelni marec: Skupaj že 10 let za boljši jutri!

Dobrodelni marec: Skupaj že 10 let za boljši jutri!

Dobrodelni marec Študentskega kluba Kamnik letos praznuje okrogli jubilej! S tradicionalno dobrodelno akcijo smo z vami že 10 let.

Pri Dobrodelnem marcu gre za sklop dogodkov skozi celoten mesec marec, s katerimi zbiramo sredstva za socialno ogrožene družine in posameznike. Ob deseti obletnici smo se odločili za zbiranje sredstev za eno enostarševsko družino ter tri posameznike iz lokalnega okolja. Delovanje našega kluba je tesno povezano z lokalnim okoljem, saj v prvi vrsti nudimo projekte in ugodnosti za študente in dijake iz Upravne enote Kamnik. Z akcijo želimo tudi sami prispevati svoj majhen delež k odpravljanju socialnih razlik in spodbuditi človekoljubje, zlasti med mladimi pri čemer je ključnega pomena, da vključimo naše člane in tako spodbujamo pomoč tudi med vrstniki. Vsak izmed nas se lahko nepričakovano znajde v težki situaciji, ko bi si želel oziroma potreboval pomoč prijateljev, vrstnikov ali skupnosti, zato ozaveščamo tudi dijake in študente o pomembnosti solidarnosti.

Kljub temu, da je poudarek akcije na dobrodelnosti, pa je Dobrodelni marec veliko več. Z raznovrstnimi projekti želimo privabiti čim več ljudi, da se udeležijo naših dogodkov, kjer se lahko družijo, spoznajo, zabavajo in tako utrdijo medsebojne odnose, kar nam je najbolj primanjkovalo med pandemijo. Pri vsem tem pa dogodki predstavljajo tudi priložnost za rekreacijo in športno udejstvovanje, ki ga kot študentski klub močno podpiramo ter z njimi ozaveščamo mlade o pomembnosti zdravega načina življenja.

Aktivisti Študentskega kluba Kamnik uživamo v organizaciji Dobrodelnega marca in smo nanj izjemno ponosni. Vse to počnemo popolnoma prostovoljno, saj trdno verjamemo v pomembnost ozaveščanja in širjenja solidarnosti med ljudmi, še posebej med mladimi.

Kaj smo pripravili letos?

Prvi dogodek, ki se bo odvil v sklopu projekta, bo že tradicionalni Turnir v odbojki. Potekal bo v nedeljo, 6. marca. Tako kot vsako leto se bo turnir izpeljal v Športni dvorani Kamnik. Turnir je namenjen vsem športnim navdušencem v druženje, zabavo in sprostitev.

Sledi tradicionalnih 48 ur pohodov na Sv. Primoža, dogodek, ki so ga v preteklih letih podprle znane osebe, med njimi tudi predsednik države Borut Pahor in slovenska športnica Petra Majdič. Potekali bodo od 11. do 13. marca, kjer bomo 48 ur neprekinjeno hodili na priljubljeno lokalno pohodniško točko. Da bo pot bolj zanimiva in hitreje minila, vas bodo na poti spremljale table z opisom in namenom samega projekta, s pozitivnimi sporočili in različnimi nalogami. Na vrhu bomo zbirali podpise, saj bodo sponzorji za vsak podpis prispevali 0,5 evra v dobrodelne namene, prav tako bomo zbirali tudi prostovoljne prispevke. Vsako leto nas pri organizaciji dogodka podpre Peter Uršič s planinsko kočo na Sv. Primožu, za kar smo mu zelo hvaležni.

Seveda pa nismo pozabili tudi na bolj sladkosnede med nami. Ker je 19. marec sobota in le par dni pred začetkom pomladi, bomo na ta dan organizirali dobrodelno Tržnico slaščic v okviru tržnice v Kamniku, se pravi od 8.00 do 12.00. Študentke in študenti bomo spekli razne slaščice, ki si jih boste lahko privoščili sami ali jih podarili bližnjim v zameno za prostovoljni dobrodelni prispevek.

Pomoči pa ne potrebujejo le družine, naši sovrstniki, študenti in dijaki, temveč tudi male živali v zavetiščih. V tem mesecu bomo aktivisti, kot veliki ljubitelji živali s posebno akcijo zbrali priboljške, odeje in druge potrebščine za male živali. Vsi pasjeljubci se bodo skupaj s kužki lahko družili na dogodku Tačke na sprehodu, ki bo potekal v Kamniku v soboto, 26. marca.

Kot vsako leto bomo Dobrodelni marec zaključili z zaključno prireditvijo, ki bo potekala v četrtek, 31. marca ob 20. uri v Domu kulture Kamnik. Nastopila bosta Hamo & Rudi Bučar s svojim akustičnim koncertom, vstopnice pa so že v prodaji preko sistema mojekarte.si. S prireditvijo se želimo zahvaliti vsem sponzorjem, sodelujočim in someščanom, ki ste našo akcijo podprli.

Poleg vsega tega pa bodo potekala tudi tri online potopisna predavanja na Facebook strani Študentskega kluba Kamnik, kjer boste lahko svoj prispevek darovali z SMS sporočilom. Skozi celoten mesec marec bo aktivna SMS kampanja, preko katere boste lahko s poslanim sporočilom s ključno besedo MAREC5 na številko 1919, prispevali 5 evrov za socialno ogrožene družine in posameznike.

Kot smo že omenili, bo Dobrodelni marec letošnje leto obeležil že deseto letnico obstoja, zato bo imel prav poseben čar. Vabljeni vsi zvesti udeleženci, da se nam letos zopet pridružite in povabite še svoje najbližje, da bo letošnji Dobrodelni marec res nepozaben.

Spremljate nas lahko na naših družbenih omrežjih, Facebook strani @Dobrodelni marec in @Študentski klub Kamnik, Instagram profilu @studentski_klub_kamnik ter s #dobrodelnimarec.

Daša Ravnikar,
Študentski klub Kamnik