Naslovnica / NOVICE / »Dodajamo življenje dnevom in ne dneve življenju« – 25 let Slovenskega Društva Hospic

»Dodajamo življenje dnevom in ne dneve življenju« – 25 let Slovenskega Društva Hospic

Slovensko društvo Hospic je nevladna, neprofitna humanitarna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1995. Osnovni program društva je celostna hospic oskrba ljudi z napredovalo kronično boleznijo v zaključni fazi ter podpora njihovim svojcem v času umiranja in kasneje v procesu žalovanja.

V društvu že 25 let izvajamo celostno hospic oskrbo neozdravljivo bolnih ter podporo njihovim svojcem na domu oz. tam, kjer je bolnik nastanjen. V teh letih delovanja je društvo razvilo mrežo enajstih območnih odborov po celi Sloveniji, kar je omogočilo približevanje programov ljudem in njihovim potrebam v domačem okolju. (več na spletni strani društva: https://www.hospic.si/)

»Hospic pomeni resno vzeti želje umirajočega!« (dr. Metka Klevišar, ustanoviteljica društva)

Izvajamo štiri programe za pomoč ljudem v stiski:

  • Hospic spremljanje umirajočih bolnikov in njihovih svojcev na domu,
  • Žalovanje odraslih, otrok in mladostnikov,
  • Prostovoljstvo
  • Detabuizacija smrti

Ob osnovnem programu spremljanja umirajočih izvajamo tudi celostno podporo v procesu žalovanja. Program žalovanja je namenjen žalujočim po izgubi bližnje osebe. V okviru programa organiziramo različne oblike podpore: individualni razgovori, skupine za žalujoče, tabori za žalujoče…

Že 22 let izvajamo tabore za žalujoče otroke, ki so pogosto prezrti žalovalci. Program tako prispeva k izboljšanju duševnega zdravja žalujočih otrok in mladostnikov, odraslih in starejših. Vse naštete storitve so brezplačne. (več na spletni strani društva: https://www.hospic.si/programi/zalovanje-odraslih/)

Srce društva so prostovoljci. Brez njih društvo ne bi zmoglo takega obsega podpore uporabnikom. Program prostovoljstvo je namenjen usposabljanju in podpori prostovoljcem, ki skupaj s strokovnimi delavci predstavljajo del multidisciplinarnega tima za spremljanje umirajočih ter žalujočih odraslih, otrok in mladostnikov v procesu žalovanja. Vsi aktivni prostovoljci v društvu opravijo začetno usposabljanje (12 izkustvenih delavnic) in se nadaljnje ob izvajanju prakse usposabljajo skozi interna izobraževanja.

V okviru programa Detabuizacija smrti izvajamo različne oblike izobraževanj, namenjene laični in strokovni javnosti, ki se pri svojem delu srečuje z umiranjem in žalovanjem, organiziramo različne dogodke na temo minljivosti, smrti, žalovanja po celi Sloveniji in se s to temo pojavljamo v javnih medijih. Prizadevamo si, da bi – tako kot rojstvo – tudi smrt postala naravni element živega (minljivega), s tem pa bi postal naraven tudi odnos do umiranja in žalovanja v slovenski družbi.

Na spodnjih povezavah so vsebine v video obliki:

Slovensko društvo Hospic – Youtube kanal

https://www.youtube.com/channel/UC3Ocegl0x05O8Rmz9GWTaOg/featured

Predstavitev društva v oddaji: Klepet ob kavi

Slovensko društvo Hospic – Facebook profil

https://www.facebook.com/drustvohospic

V času Covid-19 smo vam na voljo  na »Sočutni telefon«: 051 419 558 za podporo v žalovanju,  041 365 848 in 041 365 783 za spremljanje umirajočih in podporo svojcem.

Pokličete nas lahko vsak delovnik med 8. in 16. uro, v torek med 11. in 19. uro. Kontaktirate nas lahko tudi prek e-pošte: ljubljana@hospic.si .

Slovensko društvo Hospic

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve