Naslovnica / NOVICE / »Dodajamo življenje dnevom in ne dneve življenju« – 25 let Slovenskega Društva Hospic

»Dodajamo življenje dnevom in ne dneve življenju« – 25 let Slovenskega Društva Hospic

Slovensko društvo Hospic je nevladna, neprofitna humanitarna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1995. Osnovni program društva je celostna hospic oskrba ljudi z napredovalo kronično boleznijo v zaključni fazi ter podpora njihovim svojcem v času umiranja in kasneje v procesu žalovanja.

V društvu že 25 let izvajamo celostno hospic oskrbo neozdravljivo bolnih ter podporo njihovim svojcem na domu oz. tam, kjer je bolnik nastanjen. V teh letih delovanja je društvo razvilo mrežo enajstih območnih odborov po celi Sloveniji, kar je omogočilo približevanje programov ljudem in njihovim potrebam v domačem okolju. (več na spletni strani društva: https://www.hospic.si/)

»Hospic pomeni resno vzeti želje umirajočega!« (dr. Metka Klevišar, ustanoviteljica društva)

Izvajamo štiri programe za pomoč ljudem v stiski:

  • Hospic spremljanje umirajočih bolnikov in njihovih svojcev na domu,
  • Žalovanje odraslih, otrok in mladostnikov,
  • Prostovoljstvo
  • Detabuizacija smrti

Ob osnovnem programu spremljanja umirajočih izvajamo tudi celostno podporo v procesu žalovanja. Program žalovanja je namenjen žalujočim po izgubi bližnje osebe. V okviru programa organiziramo različne oblike podpore: individualni razgovori, skupine za žalujoče, tabori za žalujoče…

Že 22 let izvajamo tabore za žalujoče otroke, ki so pogosto prezrti žalovalci. Program tako prispeva k izboljšanju duševnega zdravja žalujočih otrok in mladostnikov, odraslih in starejših. Vse naštete storitve so brezplačne. (več na spletni strani društva: https://www.hospic.si/programi/zalovanje-odraslih/)

Srce društva so prostovoljci. Brez njih društvo ne bi zmoglo takega obsega podpore uporabnikom. Program prostovoljstvo je namenjen usposabljanju in podpori prostovoljcem, ki skupaj s strokovnimi delavci predstavljajo del multidisciplinarnega tima za spremljanje umirajočih ter žalujočih odraslih, otrok in mladostnikov v procesu žalovanja. Vsi aktivni prostovoljci v društvu opravijo začetno usposabljanje (12 izkustvenih delavnic) in se nadaljnje ob izvajanju prakse usposabljajo skozi interna izobraževanja.

V okviru programa Detabuizacija smrti izvajamo različne oblike izobraževanj, namenjene laični in strokovni javnosti, ki se pri svojem delu srečuje z umiranjem in žalovanjem, organiziramo različne dogodke na temo minljivosti, smrti, žalovanja po celi Sloveniji in se s to temo pojavljamo v javnih medijih. Prizadevamo si, da bi – tako kot rojstvo – tudi smrt postala naravni element živega (minljivega), s tem pa bi postal naraven tudi odnos do umiranja in žalovanja v slovenski družbi.

Na spodnjih povezavah so vsebine v video obliki:

Slovensko društvo Hospic – Youtube kanal

https://www.youtube.com/channel/UC3Ocegl0x05O8Rmz9GWTaOg/featured

Predstavitev društva v oddaji: Klepet ob kavi

Slovensko društvo Hospic – Facebook profil

https://www.facebook.com/drustvohospic

V času Covid-19 smo vam na voljo  na »Sočutni telefon«: 051 419 558 za podporo v žalovanju,  041 365 848 in 041 365 783 za spremljanje umirajočih in podporo svojcem.

Pokličete nas lahko vsak delovnik med 8. in 16. uro, v torek med 11. in 19. uro. Kontaktirate nas lahko tudi prek e-pošte: ljubljana@hospic.si .

Slovensko društvo Hospic