Naslovnica / NOVICE / Dojenje v Kamniku

Dojenje v Kamniku

Čeprav je dojenje zagotovo ena izmed najbolj naravnih stvari na svetu, gre še vedno za domala tabuizirano temo, marsikatera (pre)drzna mamica, ki si upa svojega otročička podojiti v javnosti, pa je občasno še vedno deležna ogorčenih pogledov ter, verjeli ali ne, celo zgražanja, češ, da se kaj takšnega v javnosti ne spodobi. Zato so dejavnosti in prireditve ob svetovnem dnevu in tednu dojenja, ki potekajo v različnih mestih širom sveta, letos prvič tudi v Kamniku, še kako dobrodošle.

V svetu, zadnji dve leti pa tudi pri nas, je mednarodni teden dojenja, ki poteka prvi teden v avgustu, že dodobra uveljavljen čas, ki je namenjen promociji pomena dojenja, predvsem pa razbijanju nesmiselnih tabujev in odpravljanju zmotnih prepričanj, ki so povezana z dojenjem.

Mednarodni teden je, poleg razbijanja zadreg in napačnih prepričanj, namenjen predvsem izobraževanju bodočih mamic, ki o dojenju običajno ne vedo kaj dosti, še posebej pa niso seznanjene z vsemi morebitnimi težavami s katerim se pri dojenju lahko srečajo, zato prenekatera nad dojenjem prehitro obupa, otrok pa je namesto popolne hrane – materinega mleka, že v prvih dneh svojega zemeljskega bivanja prisiljen v uživanju umetno pripravljene industrijske hrane, na vse pretege oglaševanih in kupljeno hvaljenih »formul«, ki jih njihovi proizvajalci in prodajalci oglašujejo zgolj za spoznanje bolj prefinjeno, kot briketirano hrano za pse in mačke.

dojenje 19

Različne prireditve, ki potekajo v tednu dojenja, še posebej pa 1. avgusta, ko je svetovni dan dojenja, so tako namenjene promociji dojenja, ozaveščanju pomembnosti dojenja ter izmenjavi izkušenj med mamami, nosečnicami in bodočimi mamicami. V Sloveniji, za razliko od nekaterih drugih republik nekdanje skupne države, pri promociji dojenja zaostajamo vsaj nekaj let, k sreči, pa je aktivnosti na tem področju vse več tudi pri nas.

Podporna skupina Dojiva.se drugo leto zapored organizira srečanja doječih mam v krajih po vsej Sloveniji in danes dopoldne je tovrstno srečanje potekalo tudi v Kamniku, natančneje v Kršmačevem parku, kjer se je zbral kak ducat mam, nosečnic in bodočih mamic, ki so si medsebojno izmenjale izkušnje v zvezi z dojenjem, s svojim srečanjem, pa so dale tudi dober obet, da se bo o izjemnem pomenu dojenja ter o dojenju nasploh, na glas, predvsem pa bolj sproščeno, v prihodnje pogovarjalo tudi v Kamniku.

dojenje 22

Glede na to, da gre predvidoma za prvo tovrstno prireditev v Kamniku, bi bilo pričakovati, da bo odziv nekoliko večji, ampak očitno so kamniške mamice, babice, nosečnice ter bodoče mamice, pri dojenju še vedno nekoliko zadržane in o tovrstnih stvareh raje razpravljajo v zasebnih krogih, ki so kot nalašč, da se nekateri miti in zmote o dojenju širijo iz roda v rod. S tem, pa tudi različne zadrege in predsodki, kajti, verjeli ali ne, dojenje, ki je (no, vsaj med sesalci) ena izmed najbolj naravnih in koristnih stvari, ki si jih je mogoče sploh zamisliti, pri marsikomu še vedno povzroča nelagodje ter celo ogorčenje in hudovanje nad mamicami, ki si drznejo svojega otroka, pa naj bo še tako diskretno, nahraniti v javnosti. Denimo v kaki restavraciji, kjer vsi jedo in se bašejo s hrano, od mamice, ki hoče svojega otroka nahraniti za mizo, če že ne drugače, pa s polglasnim zgražanjem in ogorčenimi pogledi zahtevajo, da otroka prek glave pokrije s plenico, ga podoji v previjalnici, stranišču, zunaj, v avtu, doma… Tovrstnim lažnim varuhom javne morale bi v istem trenutku privoščili, da jih natakar, ko jim postreže s hrano, prek glave pokrije s prtom, oz. jim z obedom postreže na deski straniščne školjke.

Zato so prireditve, kakršno je bilo današnje, če se nekoliko pošalimo, »srečanje dojilj« v Kršmančevem parku, več kot dobrodošle in vredne navdušenega pozdrava ter dobrodošlice. Predvsem zaradi tega, ker je materino mleko najboljša in najpopolnejša hrana za dojenčke, samo dojenje pa je izjemno pomembno tudi za zdrav razvoj otroka in njegovo čustveno stabilnost. Mamice in bodoče mamice, ki so se udeležile današnjega srečanja v Keršmančevem parku, pa se tega zgotovo še kako dobro zavedajo.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve