Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Dolžnost politike je odpiranje vrat gospodarstvenikom na tuje trge

Dolžnost politike je odpiranje vrat gospodarstvenikom na tuje trge

Delovni obisk Veleposlanika Indije Njegove Ekscelence gospoda Sarvajita Chakravartija v Kamniških podjetjih in Domu kulture Kamnik

 Kot rezultat delovnega obiska veleposlanika Indije Nj. Eksc. Sarvajita Chakravartija pri županu Marjanu Šarcu 4. Marca 2016, je Indijski veleposlanik na pobudo župana in Podjetniškega kluba Kamnik v spremstvu podžupana Občine Kamnik Mateja Slaparja in predsednika PKK Urbana Berganta ter občinske svetnice iz LMŠ Nine Irt včeraj obiskal kamniško podjetje ETA Kamnik in pa podjetje Nektar Natura, ki je med drugim tudi član Podjetniškega kluba Kamnik (PKK). Veleposlanik se je prav tako mudil v Kulturnem domu Kamnik, kjer smo zasadili sadiko medsebojnega spoznavanja tudi na kulturnem področju.

Obiski so bili predstavitvene narave in so lep pokazatelj kako lahko politika gospodarstvenikom odpira vrata na tuje trge, seveda pa podjetnike pri preboju čaka še veliko truda. Predhodno je na prvem delovnem obisku pri županu veleposlanik izrazil interes, da se najprej sreča ravno s kamniškimi podjetji iz predelovalno-prehrambene industrije, saj v Indiji zaradi vlage in vročine propade kar 42 odstotkov pridelane hrane, kar je ob dejstvu, da je lačnih milijone Indijcev, zelo zaskrbljujoč podatek.

Nj.Eksc. Sarvajit Chakravarti,  Marko Konič, dirketor ETA Kamnik,  Urban Bergant, predsednik PKK, Matej Slapar, podžupan Občine Kamnik, Metka Resnik, ETA Kamnik

Nj.Eksc. Sarvajit Chakravarti, Marko Konič, dirketor ETA Kamnik, Urban Bergant, predsednik PKK, Matej Slapar, podžupan Občine Kamnik, Metka Resnik, ETA Kamnik

Tako je indijskemu veleposlaniku svoje produkte in svoj poslovni model predstavilo najprej podjetje ETA Kamnik, kjer po besedah direktorja Marka Koniča do sedaj še niso razmišljali o vstopu na sicer zelo zanimiv in mamljiv trg, ki pa predvsem zaradi svoje velikosti in drugih specifik za slovenska podjetja predstavlja velik izziv. Zelo dobrodošla je usmeritev podjetja ETA Kamnik, da z odkupom spodbuja pridelavo lokalne zelenjave in sadja pri slovenskih kmetih, vsekakor pa so se sogovorniki v šali strinjali, da basmati riž ne raste v Sloveniji, saj je njegova izvorna država prav Indija.

Foto 3_Indijski veleposlanik_Nektar Natura

Matej Slapar, podžupan Občine Kamnik, Urban Bergant, predsednik PKK, Nina Irt, PR PKK, Nj.Eksc. Sarvajit Chakravarti, Tomaž Lah, direktor Nektar Natura

V podjetju Nektar Natura je direktor Tomaž Lah, ki je med drugim tudi podpredsednik Podjetniškega kluba Kamnik, izrazil zanimanje za vstop na zahteven trg, ki pa ponuja velike poslovne priložnosti. Vsekakor ima Nektar Natura bogate izkušnje pri vstopanju na tuje trge, saj so njihovi produkti prisotni že v 16 državah po svetu. Veleposlanika je zanimala predvsem predelava in obdelava jabolk in pomaranč, ki v Indiji zaradi velikih razdalj med transportom propadajo in bi bila vsa pripadajoča tehnologija in predvsem znanje, ki ju poseduje podjetje Nektar Natura, pri predelavi tega sadja v sokove v Indiji zelo dobrodošla.

Na pobudo Predsednika podjetniškega kluba Kamnik Urbana Berganta je indijski veleposlanik izrazil pripravljenost, da sprejme povabilo PKK na srečanje članov kluba, kjer bi imeli priložnost spregovoriti z indijskim veleposlanikom in tako pridobiti njegov pogled in podporo za vstop na indijski trg tudi vsem ostalim zainteresiranim podjetjem. Zanimivo bo prisluhniti zgodbi podjetja GEMmotors, člana PKK, ki je pred kratkim našlo poslovno priložnost v Indiji.

Davorin Liković,  Nj.Eksc. Sarvajit Chakravarti, Goran Završnik, vodja DKK, Nina Irt, PR PKK

Davorin Liković, Nj.Eksc. Sarvajit Chakravarti, Goran Završnik, vodja DKK, Nina Irt, PR PKK

Indijski veleposlanik je ob včerajšnjem obisku v obeh podjetjih izrazil polno podporo in pomoč pri iskanju ustreznih povezav, ki so v obojestranskem interesu, prvi niz svojih delovnih obiskov pa je v spremstvu Davorina Likovića zaključil v Domu Kulture Kamnik, kjer sta z vodjo Doma kulture Kamnik Goranom Završnikom ob domačih dobrotah, ki jih je pripravila lokalna gostilna Repnik in prijetnem pogovoru, kjer je izstopalo veleposlanikovo izrazito zanimanje in poznavanje tako indijske kot slovenske kulture, pogovarjala o možnostih predstavitve indijske glasbe in umetnosti kamniški in širši javnosti v hramu kamniške kulture.

Z delovnimi obiski indijskega veleposlanika Nj. Eksc. Sarvajita Chakravartija pri županu in kamniških podjetjih ter Domu kulture Kamnik so tako postavljeni temelji prijateljstva, ki lahko prek dogodkov Podjetniškega kluba Kamnik odprejo številna vrata kamniškim podjetnikom in gospodarstvenikom, Kamničani pa lahko prijazno pozdravimo in spoznavamo izjemno tenkočutno, nežno, barvito in bogato indijsko kulturo, ki je potrkala na naša vrata. Dobrodošla.

Pripravila: Nina Irt

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve