Naslovnica / KULTURA / Drugo rojstvo v Galeriji DIKA

Drugo rojstvo v Galeriji DIKA

Likovno društvo Senožeti, ki  upravlja z Galerijo Dika v Kamniku, je 10. maja ob 19. uri odprlo likovno postavitev – instalacijo  Drugo rojstvo, hkrati pa je istočasno potekala predstavitev knjige pod istim naslovom, avtorice Marje Černelič.

Naslovna ilustracija Botticellijevega Rojstva Venere je likovnike v društvu spodbudila, da na drugačen način kot je to običajno,  predstavijo literarno delo Marje Černelič  Drugo rojstvo.  To je iskrena pripoved ženske, ki je zmogla pogledati vase in v svoje rane ter se na ta način preroditi , bolje rečeno ponovno roditi.  Kot znamenita Botticellijeva Venera je vstala iz razpenjenih valov in nevarnih čeri življenja, dogodke in nauke, ki so jo vodili pri ustvarjanju knjige,  pa primerjala  z antičnimi miti ter simboli iz Tarota.

 

Prav v tej simboliki je skupina likovnikov, ki so jo tokrat sestavljali Jan Bernot  in Nada Dimic iz Radomelj, Anja Kokalj iz Kamnika in Nuša Slatner iz Trzina, videla možnost likovne upodobitve sodobnega doživljanja in razumevanja  te znamenite renesančne slike.  Kot večna  prispodoba  lepote, ki jo poznamo  in častimo, nežna  lepotica, ki se je ob zvoku vetra in valov porodila iz morske pene in se ovila v plašč cvetoče narave, se v današnji čas ne more ponovno roditi, dokler prebivalci planeta ne spremenimo našega načina bivanja.

 

Prav tako kot v okolju smo nagrmadili kupe smeti  tudi v našem razmišljanju, vrednotah, sobivanju z naravo in drugimi ljudmi; prav ti kupi čustvenih smeti onemogočajo lepoti in čustvovanju, da prodre do naših globin. Našo sodobno  Venero, če bi se ponovno rodila, bi namesto morske pene in cvetnega plašča pričakala odvržena nesnaga, namesto morske školjke kot simbola rojstva, bi se ujela v odvrženo avtomobilsko gumo,  plastične odpadke in druge plavajoče proizvode sodobne civilizacije.

Črno-bele fotografije – ilustracije k postavitvi, nazorno prikazujejo, kako bi bila sodobna Venera klavrna podoba ‘lepote’ , videne skozi mrežo  oljnih  madežev  in razlito nafto, ki so jo polna naša morja.

Da bi bila prispodoba ponovnega rojstva čim bolj avtentična, so umetniki vse razstavljene eksponate  ob zadnjih dogodkih pobrali  iz našega, slovenskega morja, našega ponosa, za katerega smo se pripravljeni prepirati, celo bojevati.

Postavitev – instalacija bo na ogled do 20. maja v Galeriji DIKA v Kamniku, v petek, soboto in nedeljo od 10. do 12. ure in od 14. do 18. ure.

Danica Šraj