Naslovnica / ŠPORT / V družbi naših najboljših kolesarjev po trasi Maratona Alpe

V družbi naših najboljših kolesarjev po trasi Maratona Alpe

Že tradicionalna skupinska vožnja pred Maratonom Alpe, ki velja pri nas za najtežji kolesarski izziv, je bila danes še toliko bolj posebna, saj so se druščini kolesarskih navdušencev pridružil naši profesionalni kolesarji Luka Mezgec (Orica GreenEdge), Matej Mohorič, Jan Polanc in Luka Pibernik (vsi Lampre Merida).

maraton alpe 2016 1

Več kot 30 kolesarjev se je danes zapeljalo okoli Kamniško – Savinjskih Alp po trasi Maratona Alpe, ki bo tudi letos na sporedu prvo julijsko nedeljo s startom in ciljem v Kamniku. Za večino zbranih je bilo kolesarjenje v družbi profesionalnih kolesarjev edinstvena izkušnja, za nekatere tudi spoznavanje s traso in trening pred maratonom. Vožnja je potekala v zmernem tempu s postanki na vseh treh prelazih – Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec, kjer je bila tudi priložnost za kratek klepet, krog pa so skupaj zaključili v Kamniku.

Če bi današnje kolesarsko druženje povezali z dvema največjima etapnima dirkama svetovnega ranga, bi rekli, da je bil to Giro po Giru za Luko Mezgeca in Mateja Mohoriča ter Tour pred Tourom za Jana Polanca in Luko Pibernika. Slednja se namreč takoj po državnem prvenstvu, ki že to nedeljo čaka vse štiri, odpravljata na sever Francije, kjer se začenja 103. izvedba Tour de Franca.

Največ spominov na Maraton Alpe pa ima med četverico zagotovo Luka Mezgec, ki je še kot gorski kolesar osvojil lovoriko maratona – leta 2009 je celo z mavcem na roki kot prvi prečkal ciljno črto v Kamniku.

maraton alpe 2016 2

10. Maraton Alpe – zakaj najtežji, zakaj za mnoge najlepši maraton pri nas?

Vzdevek »najlepši in najtežji« so maratonu skozi leta nadeli kar kolesarji. Na trasi okoli Kamniško – Savinjskih Alp udeleženci premagajo 130km in 2000m višinske razlike s prelazi Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec. Zaradi zahtevnosti maratona se na startu vsako leto zberejo le bolje pripravljeni rekreativni kolesarji, katerim maraton predstavlja izziv, hkrati pa tudi užitek na kolesu. Idilična trasa, ki vodi skozi slikovite kraje s pogledi na mogočne vršace, odtehta, po mnenju večine, vse napore na poti.

Doživetje tudi za navijače –  Maraton Alpe in glavni pokrovitelj iščeta »naj navijaško skupino«

Organizatorji so skupaj z glavnim sponzorjem že drugo leto zapored pripravili poseben natečaj, kjer bodo nagradili 3 najbolj glasne navijaške skupine. Izziv, ki ga ponuja maraton, ni majhen, zato je prav, da so kolesarji na poti deležni prave spodbude. Vabljeni tako ob traso tudi navijači – če boste med najbolj glasnimi in energičnimi, vas čaka nagrada.

Samo še do 24. junija cenejša prijava na Maraton Alpe

Prijave na jubilejni Maraton Alpe so cenejše le še do petka, 24. junija. Več na www.maraton-alpe.si

Nika Vrhovnik