Naslovnica / Črna kronika / Drzni tatvini iz stanovnjskih hiš – bodite pozorni in pokličite policijo
Simbolična fotografija.

Drzni tatvini iz stanovnjskih hiš – bodite pozorni in pokličite policijo

Policisti Policijske uprave Ljubljana so bili včeraj obveščeni o dveh novih drznih tatvinah, in sicer ena na območju Policijske postaje Domžale, druga pa na območju Policijske postaje Grosuplje.

V obeh primerih so se osumljenci do stanovanjske hiše pripeljali z osebnim vozilom, eden izmed njih je zamotil oškodovanca pod pretvezo, in sicer da odkupuje staro železo in v drugem primeru, da bi si ogledal vozilo, ki bi ga domnevno kupil. Oškodovanca so tako oddaljili od hiše, medtem pa so ostali v hiši izvršili tatvino (gotovine, nakita,…), in po dejanju kraj zapustili.

Policisti opozarjajo

O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali v medijih, vendar opažamo da so  ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani.

Policisti se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje. Oškodovanci pa v večini primerov že “pospravijo” prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Občanom svetujemo da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, vizuelno pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. VEDNO  naj zaklenejo hišo, objekt, ko le to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«.

V kolikor se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., da vedno zahtevajo na vpogled identifikacijso izkaznico ali delovni nalog ipd. Ob tem pa naj bodo tudi pozorni na videz oseb (oblačila, zunanji izgled, govor), znamko, barvo, tip in reg. št. vozila, s katerim so se neznanci pripeljali, ipd.

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Občane tudi naprošamo, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana, njihovo vedenje/zadrževanje se jim zdi sumljivo (dajejo videz da opazujejo objekt), da tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.

Nataša Pučko,
PU Ljubljana