Naslovnica / NOVICE / Duha Rudolfa Maistra se ne najde v hlapčevstvu

Duha Rudolfa Maistra se ne najde v hlapčevstvu

Ob sinočnjem državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, je v Domu kulture Kamnik potekala spominska slovesnost v spomin na dogodke 23. novembra 1918, je general Rudolf Maister s svojimi soborci razorožil in razpustil nemško varnostno stražo oz. zeleno gardo.

Z uvodnim polaganjem vencev in cvetja ob spominskem obeležju v avli občine in pri spomeniku Rudolfa Maistra, ki je bil pravzaprav prvi spomenik enemu izmed najpomembnejših slovenskih mož, se je svečanost nadaljevala v dvorani Doma kulture.

dan rm 2015 1

 

Slovesnosti so se udeležili številni ugledni gostje med katerimi je bil tudi prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan.

 

Med številnimi govorniki, ki so se zvrstili na odru je prisotne najprej pozdravil Marjan Šarec, ki se je v nagovoru spomnil na Rudolfa Maistra ter poudaril, da nam Maistrovega duha manjka tudi danes, oz. kot je dejal:

dan rm 2015 macek 2

»Danes Maistra žal nimamo. Pa bi ga potrebovali. Kdaj bomo nehali hlapčevati? Kdaj bomo nehali razmišljati kaj bodo rekli drugi? Kdaj bomo čakali na navodila bodisi iz Bruslja ali od drugje. Nehajmo hlapčevati! Zavedajmo se, da Rudolf Maister, ki je bil rojen v Kamniku in je tukaj preživel šest let svojega življenja, ni bil nikomur hlapec in Rudolf Maister je za vedno zapisan v zgodovino Slovenije. V pravem trenutku je znal udariti po mizi. V pravem trenutku je vedel, kaj storiti. Danes, ob prelomnih časih, upam, da bomo tudi mi znali storiti tisto, kar moramo, če hočemo obstati kot država.«

dan rm 2015 macek 10

Besedam župana se je pridružil in jih odločno potrdil tudi predsednik Zveze društev »General Maister« mag. Milan Lovrenčič, ki je ob tem poudaril tudi pomen aktivnega državljanstva, v nagovoru pa se zahvalil tudi vsem, ki s svojim aktivnim delovanjem dokazujejo, da Maistrov duh še živi, v svojem nagovoru pa ni pozabil omeniti nedavno preminulega Vinka Gobca, ki je v času, ki Rudolfu Maistru še ni bil naklonjen, kot takratni župan oz. predsednik Skupščine občine Kamnik, poskrbel, da je bil v Kamniku postavljen prvi Maistrov spomenik.

dan rm 2015 macek 14

Vloga slavnostnega govornika na včerajšnji slovesnosti je bila zaupana poveljniku 132. gorskega polka Slovenske vojske, polkovniku Robertu Klinarju, ki je opozoril, da bi moral Slovencem sinočnji državni praznik predstavljati več kot zgolj državni praznik, saj je to dan, ki bi ga morali v srcih nositi vse leto, v nadaljevanju pa opozoril na pomen domoljuba in generala Rudolfa Maistra, ki je s svojo odločnostjo in ukrepanjem uspel obraniti našo severno mejo, zato je prav, da ostane zapisan v zgodovino našega naroda, samo domoljubje pa tudi nam ne sme biti zgolj pojem, saj brez domoljubja ne bomo preživeli. V nagovoru se je slavnostni govornik dotaknil tudi aktualnega dogajanja in opozoril, da junake, ki na svoj način nadaljujejo tradicijo Rudolfa Maistra, predvsem ker jim ni vseeno kaj se dogaja z njihovo domovino, lahko najdemo tudi danes. Največkrat v različnih uniformah, bodisi policijski, vojaški, ali gasilski, bodisi v uniformi civilne zaščite, ali pa v vrstah prostovoljcev, ki ne zgolj zaradi službe, ampak zaradi čuta do domovine srčno pomagajo.

dan rm 2015 92

Ob koncu slovesnosti so bila posameznikom in organizacijam, ki ohranjajo, posredujejo in spodbujajo pomen vrednot dediščine generala Maistra in drugih domoljubov podeljena tudi priznanja, ki so jih iz rok župana Marjana Šarca in predsednika Zveze društev »General Maister« mag. Milana Lovrenčiča prejeli:

Vojašnica generala Maistra za dolgoletno negovanje poslanstva Rudolfa Maistra in za vzorno sodelovanje z Domovinskim društvom generala Rudolfa Maistra Maribor ter šolami s tega območja,

1. gimnazija v Celju za zasluge na področju širjenja in obuditve narodne zavesti, s tem pa tudi ohranjanja spomina na generala Rudolfa Maistra in njegove sporočilnosti in

Bruno Jelenko za pomemben prispevek k utrjevanju domoljubja in domovinske pripadnosti ter ohranjanju spomina na generala Rudolfa Maistra in njegove sporočilnosti.

dan rm 2015 74

Sinočnjo slovesnost v počastitev v spomin na generala Maistra, njegove soborce in njihovo dediščino, so s svojimi nastopi popestrili učenci Osnovne šole Marije Vere, Erin Gabrijel, Jan Stele in Urban Blaževič, ki so med samo prireditvijo upodobili Rudolfa Maistra, Otroški pevski zbor Glasbene šole Kamnik, solist Luka Ivrtnik, tolkalski oddelek Glasbene šole Kamnik in recitator Anže Slana.

dan rm 2015 109

 

Prireditev je povezoval Rok Kosec, članice Društva podeželskih žena Tuhinjske doline pa so po prireditvi pripravile skromno pogostitev.