Naslovnica / NOVICE / Dupliški gasilci slavijo 90-letnico

Dupliški gasilci slavijo 90-letnico

Člani in članice Prostovoljnega gasilskega društva Duplica bodo letos zabeležili pomemben jubilej, 90-letnico ustanovitve društva. 13. maja letos bo namreč minilo 90 let, odkar so se na ta dan leta 1925 v gostilni Pri Krulovcu (sedanja gostilna Mlakar) zbrali pobudniki, tovarnar Franc Remec, kovač Peter Gregorš in gostilničar Jože Škofic in vsi posestniki z Duplice in Šmarce ter ustanovili gasilsko društvo Šmarca – Duplica. Neposreden povod za to je bil požar, ki je prejšnje poletje povsem uničil s slamnato streho krito hišo Andreja Burgerja po domače Mehca, v neposredni bližini Remčeve tovarne.

pgdDuplica1

Zato so dupliški gasilci na občnem zboru v soboto 7. marca 2015, ki so se ga udeležili tudi župan Marjan Šarec, poveljnik civilne zaščite občine Kamnik Matjaž Srša, predstavniki Gasilke zveze Kamnik, sveta KS Duplica,sosednjih gasilskih društev in drugi, ko so obravnavali uspešno delovanje društva v preteklem letu, temu jubileju posvetili potrebno pozornost. Vsi gostje so dali predsedniku Vilku Dobovšku in vsem prizadevnim dupliškim gasilcem vse priznanje za dosedanje uspešno delo in podprli njihova prizadevanja, da bi čim prej prišli do novega gasilskega doma, saj sedanji, ki je bil zgrajen leta 1927, dve leti po ustanovitvi društva, že zdavnaj ne ustreza več.

 

Na občnem zboru so dali posebnega poudarka tudi pridobivanju novih članov v gasilske vrste, najbolj prizadevne dolgoletne člane pa so nagradili z odlikovanji in značkami.

Dogovorili so se, da bo osrednja slovesnost ob letošnjem jubileju – 90-letnici, z gasilsko parado in veselico pripravili v soboto 23. maja 2015 na Duplici.

F. Svetelj