Naslovnica / ŠPORT / Dve lokostrelski srebrni medalji na Sredozemskih igrah v Španiji

Dve lokostrelski srebrni medalji na Sredozemskih igrah v Španiji

Te dni je Španija gostiteljica 18. Sredozemskih iger, na katerih tekmuje tudi 179 športnikov in športnic iz Slovenije, med katerimi sta tudi kamniška lokostrelca Gašper Štrajhar in Den Habjan.

Tretji dan iger pa je za neverjetno presenečenje v slovenskem lokostrelstvu poskrbela moška članska ekipa v sestavi ŠTRAJHAR GAŠPER, HABJAN DEN (oba člana LK Kamnik) in BIZJAK ROK (LK Mins Postojna), ki je po končanih dvobojih osvojila 2.mesto in s tem srebrno medaljo, ŠTRAJHAR GAŠPER pa je v posamičnih dvobojih prav tako osvojil srebrno medaljo.

Lokostrelci so kot prvi začeli tekmovanje. V  petek, 22.6.2018, so bile na vrsti kvalifikacije, kjer se je najbolje izkazal ŠTRAJHAR GAŠPER, ki je z izjemnim rezultatom in novim članskih državnim rekordom 675 krogov (od 720 možnih) osvojil odlično 2.mesto, BIZJAK ROK je osvojill 8.mesto, HABJAN DEN je končal na 19.mestu, UMER ANA ( LK Ankaran) pa je kot edina slovenska lokostrelka dosegla 12.mesto.

V soboto, 23.6.2018, so bile na vrsti najprej ekipni dvoboji, kjer  je naša moška ekipa najprej premagala Portugalce, potem pa še Italijane in se uvrstila v nedeljski finale. Popoldne so bili na vrsti individualni dvoboji,  v katerih je HABJAN DEN izgubil v prvem krogu proti Francozu Jimenez Mathieu in osvojil  končno 17.mesto. BIZJAK ROK je najprej premagal Portugalca Alves Jorga, v boju za uvsrtitev med 8.najboljših pa ga je premagal Hrvat Remar Alen. Osvojil je končno 9.mesto. UMER ANA je po zmagi nad Zejnullahu Ardito iz Kosova premagala še Francozinjo Cohendet Angeline. V boju za polfinale pa je žal izgubila proti Španki Galisteo Cruz Monici, ki je bila na koncu srebrna. Ana je osvojila 7.mesto.

GAŠPER ŠTRAJHAR je premagal najprej Asilani Hazirja iz Kosova, potem Grka Karageorgiu Alexandrosa, sledila je tesna  zmaga nad Francozom Fichet Romainom. V polfinalu se je srečal z odličnim Špancem Acha Gonzales Pablom, ki pa ni predstavljal velike ovire za vstop v finale. Gašper ga je gladko premagal z 6 : 0 in si s to zmago zaslužil nastop v finalu.

V nedeljskih finalnih nastopih so se lokostrelci in lokostrelke borile za bron in zlato. Najprej so bile na vrsti ekipe, kjer so naši fantje kot zadnji tekmovali za zlato. Njihov nasprotnik je bila francoska ekipa. Naši fantje so morali priznati premoč Francozov in srebrna medalja je bila naša. To je bil zgodovinski trenutek za slovensko lokostrelstvo, ker je to najboljši moški ekipni rezultat na velikih mednarodnih tekmovanjih v slovenski zgodovini.

Kot zadnji v boju za zlato posamično medaljo je nastopil ŠTRAJHAR GAŠPER. Njegov nasprotnik je bil najboljši turški tekmovalec Gazoz Mete, ki je bil najboljši že v kvalifikacijah. Turek je zopet dokazal, da je izredno kvaliteten tekmovalec in Gašperja premagal z rezultatom 6:2. Gašper je tako osvojil drugo srebrno medaljo na tem tekmovanju in še povečal uspeh slovenskega lokostrelstva.

Fantje so po nekaj sušnih obdobjih v članskem lokostrelstvu pripravili pravo veselje v slovenskem lokostrelstvu.

Veselimo se z njimi in jim iskreno ćestitamo.

Blanka Štrajhar, Lokostrelski klub Kamnik
Foto: OKS in Matija Žlender