Naslovnica / NOVICE / Dvoletna pohodniško-bralna akcija “Skupaj na izlet”

Dvoletna pohodniško-bralna akcija “Skupaj na izlet”

V šolskem letu 2020/2021, ko so se šole zaprle in so postale možnosti za redno telesno aktivnost omejene in zožene na območje lastne občine, smo se odločili za učence Osnovne šole Marije Vere in njihove starše pripraviti akcijo, ko sem jo poimenoval Skupaj na izlet.

Z dovoljenjem avtorice družinskega vodnika Kamniške pravljične poti Irene Cerar in založbe Sidarta sem vsak četrtek od meseca februarja naprej preko šolske spletne strani otroke in njihove starše vabil na izlete ob koncih tedna. Vsak opis izleta je bil vzet iz knjige in je poleg opisa poti ponudil tudi pripovedko iz tistega konca, opis navad ljudi, zgodovinske, geološke in druge posebnosti krajev, kjer s(m)o hodili.

V prvem letu akcije smo ponudili 10 izletov iz knjige, začeli smo z manj zahtevnimi in počasi ponujali daljše in zahtevnejše izlete. Starši so po opravljenem izletu s poslano fotografijo na elektronsko naslov sodelavca Primoža Kočarja, ki mi je pomagal pri izvedbi akcije, potrdili prehojen izlet. Skrbno vodena evidenca opravljenih izletov je ob koncu pokazala, da je sodelovalo 45 družin, skupaj so prehodili preko 230 izletov, na vseh 10 izletih je bilo kar 31 otrok vseh starosti.

Akcijo sem zaključili tako, da sem povabil avtorico vodnika, ki je tudi pripovedovalka in njej in še drugim trem pripovedovalcem (dve od teh sta bili učenki sosednje šole) smo pustili, da nas popeljejo v zgodovino skozi pripovedke. Vsak otrok, ki je prehodil vsaj osem izletov je prejel športno majico z logom akcije in mladinski planinski dnevnik. Med sodelujoče družine pa smo razdelili še pet knjižnih nagrad.

V letošnjem šolskem letu 2021/2022 sem se odločil z akcijo nadaljevati. V mesecu marcu sem začel vabiti, sprva na lažje, proti koncu pa na čisto prave planinske izlete. Spet s(m)o se podali na 10 izletov. Tokrat je bilo pohodnikov nekoliko manj, kar gre pripisati zahtevnejšim ciljem in dejstvu, da ni bilo več omejitve gibanja, ki je veljalo v letu 2021. Kljub vsemu se je odzvalo 15 družin, prehodili so preko 70 izletov. Skupaj je bilo tako v dveh letih prehojenih preko 300 izletov

Enajstim otrokom pa je uspelo prehoditi čisto vseh 20 izletov. Vse izlete so prehodile družine: Kozjan (Ajda in Hana),Resnik (Svit, Rok in Maks kot naš najmlajši udeleženec), Štok (Tajda in Nejc), Troha (Tija), Turk (Kaja in Maks) in Virijant (Jerca).

Akcijo smo podobno kot v lanskem letu zaključili z manjšo prireditvijo, tokrat na Malem gradu, od koder smo lahko videli skoraj vse naše cilje. Popestrili smo jo z obiskom Irene Cerar in njenim pripovedovanjem pripovedk iz knjige, ki jim je dodala še eno o neumnemu sosedu. Eno o divjih možeh na Veliki planini sem v domačem narečju povedal še sam, z glasbo so nas razveselili učenca naše šole Lovro in Nace in njegov brat Nejc, otroke smo tokrat obdarili s športnimi majicami in zemljevidi, ki jih je prispevala Planinska zveza Slovenije, kot ena od podpornic akcije. Družine pa so bile nagrajene z knjižnimi nagradami založbe Sidarta, kot druge partnerice v akciji.

Izvedba akcije je pokazala, da je z ustrezno zasnovo, primernim pristopom in pravo vsebino učence in njihove družine mogoče motivirati in privabiti k izvajanju redne tedenske aktivnosti, kar je bilo sicer v času šole na daljavo zelo oteženo. Pohodništvo so sprejeli kot prijetno prostočasno gibalno aktivnost in si tako krepili zdravje. Akcija je otroke in njihove starše vpeljala v zdrav življenjski slog, aktivno in kvalitetno preživljanje prostega časa, razvili so pozitivno navado.

 

Zapisal: Tadej Trobevšek, avtor in koordinator akcije Skupaj na izlet

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve