Naslovnica / NOVICE / Ekodan 2022

Ekodan 2022

1. aprila 2022, se je na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra naši šoli odvijal ekodan za dijake programa ekonomski tehnik ter predšolske vzgoje. To je prvi ekodan, ki se je odvijal v naši šoli v živo po dveh koronskih letih.

Dijakom prvega letnika so drugošolke s programa predšolska vzgoja najprej predstavile globalno segrevanje, vzroke zanj, možnosti za njegovo preprečevanje, vpliv globalnega segrevanje na živali, na koncu so si prvošolci ogledali še video. Po končanem predavanju so dijaki ustvarjalno pisali in opravili Kahoot kviz na temo globalnega segrevanja. Tako so se dijaki seznanili s problemi globalnega segrevanja. Kasneje so si ogledali še dokumentarni film »Dan nič«.

Dijaki drugega letnika so si ogledali dokumentarni film in sodelovali na delavnicah na temo »Pot vode«. Najprej so si ogledali dokumentarni film z naslovom »Dan nič«, nato je dijakom gospod Slapnik predaval o vodi, njenem pomenu za življenje in težavah zaradi pomanjkanja pitne vode. Sledila je delavnica z naslovom Pot vode, kjer so se dijaki naučili, kako voda potuje pod Zemljinim površjem in nad njim.

Dijaki tretjega letnika programa ekonomski tehnik so si najprej ogledali dokumentarni film »Prava cena«. Po kratkem premoru so poslušali predavanje na temo varčevanja z energijo in pridobivanja zelene elektrike, kjer je bil glavni gost Ivan Kenda. Kasneje so se udeležili videokonference na temo pridobivanja zelene elektrike. Med tem so imeli dijaki tretjega letnika predšolske vzgoje delavnice na temo problema tekstilne industrije in hitre mode pod vodstvom prof. Ilibašić in prof. Rudolf. Temu je sledila delavnica prenove starih oblačil k jo je vodila Maja Miladinovič, ustvarjalna roka izdelkov @bushka. Dijaki so torej stare obleke preoblikovali v novejše in lepše izdelke.

Dijaki četrtih letnikov predšolske vzgoje so se odpravili v Arboretum Volčji Potok, kjer so spoznali rastline in ponudbo Arboretuma Volčji potok. Medtem so imeli dijaki četrtih letnikov ekonomskega tehnika delavnico »YOUNG GREENtrepeneurs« v izvedbi predstavnice KIKštarterja, gospe Škrjanec, kjer so dijaki spoznali, kako poslovne zamisli preleviti v tržne uspešnice.

Ekodan se je zaključil s tradicionalnim tekom Maistri tečemo za lepši jutri.

Zapisal: Matic Mežnar
Fotografije: Nejc Wiegele, Daniel Račić, Tjaša Vugrinec