Naslovnica / NOVICE / Ekodan na OŠ Stranje

Ekodan na OŠ Stranje

V četrtek, 20.4.2017, je na OŠ Stranje potekal ekodan. V prostorih šole in izven so potekale različne delavnice.

Učenci od 1. do 5. razreda so v učilnicah izdelovali predmete iz odpadne embalaže (žabice, čebelice, marionete, glasbila, ptičke, minione …) Prvošolci so si na Špančevi kmetiji ogledali še izdelovanje jogurta, trniča in sira; tretješolci so preverjali in širili znanje o človeškem telesu.

 

Na predmetni stopnji so potekale različne delavnice v šoli in izven nje: skupina učencev je urejala šolsko okolico, telovadnico in igrišče; druga pa posodobila stensko podobo naših hodnikov (očistili so okvirje in stare slike nadomestili z novimi). V čebelarski delavnici so spoznali čebelarske pripomočke, različne vrste medu, sestavili nakladni panj ter posadili lipo.  Na temo likovnega in literarnega natečaja Velika planina in gorski tek so v likovni delavnici  izdelovali planšarje iz koruznih storžev, ki jih bodo podelili najboljšim tekačem evropskega prvenstva v gorskih tekih in plakate z  napisi imen držav udeleženk. Mladi literati pa so  na to temo ustvarjali v Ekoresortu, in sicer so spoznavali slovstveno dediščino Velike planine  v obliki povedk.

 

Opravili pa so tudi zanimiv intervju z Gregorjem Mlakarjem,  kmetom in pastirjem ter gorskim tekačem.  Nato pa so sami pisali različne spise,  zgodbe in pesmi na to temo. Ga. Sabina Grošelj je udeležence zeliščarske delavnice seznanila z zelišči na šolskem vrtičku, iz določenih so v kuhinji pripravili razne namaze; v okviru Šolskega sadja in zelenjave so se pogovarjali o zdravem prehranjevanju; izdelovali plakate, naredili razstavo  ter se pripravljali na predstavitev za starše. Učenci, ki jih zanima ekoenergija, so z mentorji odšli na ogled hidroelektrarne Calcit, nato pa v računalniški učilnici izvedli poskuse in meritve s sončno  celico. V glasbeni delavnici so posodobili ekohimno, fotoreporterji in novinarji so spremljali delo in o njem pisali.

 

Vodja dneva je bila ekokoordinatorica šole ga. Brigita Ozimek Kumek, ki je imela največ dela z organizacijo tega dne. V intervjuju  je med drugim  povedala, da smo ekošola že od leta 2009, da moramo  biti kot ekošola okoljsko odgovorni, da moramo spodbujati učinkovito rabo naravnih virov, vzgajati in izobraževati za zdrav življenjski način življenja … in vsako leto znova z dejavnostmi potrditi, da ohranimo zeleno zastavo kot najvišje priznanje programa ekošole.

 

In zakaj so se učenci  udeležili določenih delavnic :

  • Zaradi veselja do petja, soustvarjanja, zabave;
  • zaradi veselja do dela na prostem;
  • radi jedo zelenjavo in sadje;
  • radi ustvarjajo iz starih stvari nove;
  • se družijo s prijatelji;
  • uživajo v fotografiranju, ko lovijo posebne trenutke v objektiv;
  • radi opazujejo in se pogovarjajo z ljudmi;
  • so ustvarjalni pri izdelavi plakatov;
  • naučijo se nekaj novega, npr. poimenovati zelenjavo po špansko;
  • veseli so, da je bil dan drugačen.

Dan je bil za vse udeležence poučen in zanimiv in bi ga ohranili tudi v prihodnje.

 

Učenci novinarske delavnice in vsi sodelujoči

VELIKA  PLANINA IN GORSKI TEK

Na Veliki planini se bo odvijalo evropsko prvenstvo v gorkem teku, zato učenci v delavnici Velika planina in gorski tek izdelujejo različne izdelke iz eko materialov in napise imen dvaindvajsetih držav udeleženk (Belgija, Češka, Makedonija, Norveška … ), ki jih bomo videli na tekmovanju.

Učenci so se za delavnico odločili, ker imajo radi risanje. Delo je potekalo v petih skupinah.

Miha Balantič, Maj Novak, 7.b

GLASBENA DELAVNICA

Učenci na tej delavnici so bili veseli, ker so lahko prisotni pri nadgradnji nove himne. Za to delavnico so se odločili, ker radi pojejo in ustvarjajo ter se pri tem zabavajo. Učenci so se ukvarjali z besedilom, učiteljica pa z melodijo. Delo je potekalo v prijetnem vzdušju. Vsi so se trudili, da bi ustvarili boljšo himno.

Miha Balantič, Maj Novak, 7.b

POSPRAVLJANJE ŠOLSKE OKOLICE

Učenci, ki radi fizično delajo, so sodelovali pri pospravljanju šolske okolice. S seboj so prinesli različna orodja, s katerimi so si pomagali. Delo na igrišču in v okolice šole so dobro in hitro opravili, zato so lahko pospravili tudi šolsko telovadnico. Pospravljali so telovadno opremo in odvrgli stvari, ki jih v telovadnici nič več ne potrebujejo ali so neuporabne. Ker so delo predčasno končali, so se lahko igrali z žogo.

Miha Balantič, Maj Novak, 7.b

ZELIŠČARSTVO Z GOSPO SABINO GROŠELJ

Učenci so šli najprej ven, kjer so si ogledali in nabrali razna zelišča. Namen te delavnice je bil, da se naučijo zdravo živeti in pripravljati jedi iz različnih zelišč. Nato so odšli v učilnico, kjer so naredili zeliščno sol. Učiteljica nama je povedala, da želi učence naučiti, kako uporabljati razna zelišča v kuhanju. Iz zelišč izdelujejo tudi čaje, sokove …

Pri svojem delu so uporabljali mešalnik, škarje, različne posode … Naredili so tudi različne namaze, npr. : z zeliščno sojo, z drobnjakom, s česnom, cvetjem, čemažem in papriko ter s kurkumo.

Manca in Pia, 7.b

ČEBELARSTVO

Namen te delavnice je spoznavanje čebelarstva, čebel in medu. Učenci so najprej spoznavali čebele in čebeljo družino. Okušali so različne vrste medu, npr. : gozdnega, kostanjevega, akacijevega, cvetličnega. Poskusili so tudi propolis. Uporabljali so čebelarske pripomočke : čebelarsko kozico, nakladni panj, listovni oz. AŽ- Anton Albertov Žnideršičev panj.

To delavnico je vodila učiteljica Silva Erzar, ki je tudi sama čebelarka. Povedala nama je, da so čebele zelo delovne in pridne in da bi se morali po njih zgledovati.

Učenci so ob koncu dneva posadili še lipo z namenom, da bi čebele tudi ob naši šolo lahko nabirale hrano.

Pia in Manca, 7.b

DELAVNICE V 1. in 2. RAZREDU

V 2. a razredu izdelujejo žabice iz odpadne embalaže. Za izdelavo uporabljajo lepilo, škarje in svinčnik. V 2. b razredu pa izdelujejo čebelice iz embalaže kinder jajčka tako, da ga barvajo. Pri delu potrebjejo lepilo, škarje in flomastre.

V 1. a so šli na Špančevo kmetijo, kjer so videli, kako se naredi jogurt, trnič in sir. Zdaj izdelujejo kravice iz papirnatih krožnikov in kartona. Uporabljajo škarje, papir in flomastre.

Blaž Nadižar in Tilen Novak, 6. razred

ČIŠČENJE OKOLICE

Zunaj čistijo odbojkarsko igrišče in pobirajo smeti v okolici šole. Priden je tudi hišnik, ki kosi travo. Pri delu uporablja kosilnico in posebne slušalke. Travo kosi, da se bodo otroci lahko čim prej igrali.

Blaž N. in Tilen N. , 6. razred