Naslovnica / KULTURA / Eta – tovarna, ki obeta

Eta – tovarna, ki obeta

Na gradu Zaprice se je včeraj odvil muzejski večer posvečen kamniški industriji in industrijski dediščini, le da tokratna prireditev, za dobrodošlo spremembo, ni bila zgolj še ena v vrsti komemoracij za kamniškimi propadlimi fabrikami, ampak je bila posvečena Eti, ki še vedno deluje.

eta-mmk-5Industrijsko obarvan muzejski večer je tudi tokrat pripravil Marko Kumer, ki je s fotografijami in arhivskimi filmskimi posnetki prikazal pestro zgodovino Ete, ki sega v leto 1923. Prva lastniki in ustanovitelji Ete so bili Kamničana Stanko in Ignac Žargi ter Ljubljančan Franc Khan, ki so na Šutni, na mestu nekdanje kmetijske zadruge, kjer danes stoji poslovno stanovanjski objekt, ki mu Kamničani še vedno rečemo Metalka, marsikdo pa se še spomni tudi nekdaj zelo priljubljene slaščičarne Vesna.

Muzejski večer je minil v nostalgičnem obujanju spominov nekdanjih zaposlenih ter v pogovoru s sedanjo direktorico družbe Ksenjo Jankovič Banovšek, iz katerega je bilo moč razbrati, da je v Eti, kljub modernizaciji proizvodnje, v proizvodnji še veliko ročnega dela, kar nenazadnje zagotavlja tudi kvaliteto in prepoznavno okusnost Etinih proizvodov, ki temelji na več kot 90-letni tradiciji podjetja.

 

Fotografije: Medobčinski muzej Kamnik