Naslovnica / NOVICE / Finalistke Miss Slovenije 2018 so si podelile trnič – trdi sir z Velike planine

Finalistke Miss Slovenije 2018 so si podelile trnič – trdi sir z Velike planine

Na petek trinajstega so se na Veliko planino po mesecu dni ponovno odpravile finalistke tekmovanja Miss Slovenije 2018.

Sicer megleno in oblačno jutro ni pokvarilo vzdušja. Tokrat so se dekleta na Veliko planino odpeljale z nihalko, pot do Pastirskega naselja pa nadaljevale peš. Na potep po planini so se podale v družbi pastirjev, aktualna miss Slovenije, Maja Zupan, pa tokrat v pastirski noši.

Aktualna Miss Slovenije, Maja Zupan, v družbi pastirjev. Foto: Grega Eržen

Dekleta so ob zadnjem obisku izdelale vsaka svoj trnič, ki pa se je moral mesec dni sušiti. Pred Preskarjevo bajto, ki jo prepoznamo kot ovalno bajto s streho do tal, pokrito s skodlami ter brez okna in dimnika, pa je nato potekala podelitev trniča.

Finalistke Miss Slovenije 2018 so se tokrat na Veliko planino povzpele z nihalko. Foto: Grega Eržen

Trnič, trdi sir iz Velike planine, so nekoč izdelovali pastirji in ga podelili svoji izvoljenki v znak zvestobe in naklonjenosti. Danes se trnič uporablja tudi v kulinariki, zato smo ga po podelitvi preizkusili, saj se je potepanje po Veliki planini zaključilo na kosilu v gostišču Zeleni rob.Vse tiste, ki bi si radi izdelali svoj trnič in ga podelili svoji najdražji osebi vabimo, da se nam pridružite 29.7. pred Preskarjevim muzejem, ko bomo praznovali že tradicionalni Dan trniča na Veliki planini.

Vabljeni, da obiščete Veliko planino!

Velika planina d.o.o.
Foto: Grega Eržen