Naslovnica / NOVICE / Fotoreportaža: Kamniški pustni karneval 2018

Fotoreportaža: Kamniški pustni karneval 2018

Vesele maškare, ki so se v tradicionalni kamniški pustni povorki sprehodile po Šutni do Glavnega trga, so preganjale zimo tudi iz Kamnika.

Kot običajno so se maškare in maškarice popoldne začele zbirati pri šutenski cerkvi, nato pa je živopisna povorka pustnih šem, na čelu z mažoretkami in mestnimi godbeniki, izpod šutenskega zvonika krenila protu Glavnemu trgu, kjer so jih čakali krofi in zabavni program.

Kljub temu, da se že kar nekaj časa zdi, da pustne navade v Kamniku počasi izumirajo, bodisi zaradi tega, ker smo povečini preveč resni, bodisi, ker smo preveč zanikrni, da bi se nam ljubilo našemiti, se je na Glavnem trgu nabralo kar precej takšnih in drugačnih maškar in pustnih mask, med katerimi je bilo nekaj prav zanimivih in tudi lepih.

Prav vse maškare so prejele krofe, najboljše oz. najlepše maske, pa so bile nagrajene tudi z nagradami.

Maškare in maškarice so na Glavnem trgu tudi zaplesale, nekako ob koncu rajanja, pa so, kot že zadnjih nekaj let zapored, zabelile maškare iz Stranj oz. fare sv. Benedikta, ki so tokrat predstavile pravo žganjekuho. Stranjski “šnopsarji”, ki so s svojo žganjekuho kar pošteno zadimili Kamnik, so tudi tokrat poželi kar nekaj pozornosti, še posebej zaradi tega, ker so znali del svojega prehlad in mraz preganajočega “pridelka” razdeliti tudi med druge maškare in njihove opazovalce, kot edini pustni voz, ki zadnja leta redno obiskuje kamniško pustno povorko, pa si maškare iz Stranj zaslužijo posebno pohvalo in priznanje za ohranjanje pustnih običajev.

Kako uspešno je današnji pustni vrišč prestrašil zimo, pa bomo, v upanju na skorajšnji prihod pomladi, videli kaj kmalu, kajti snega in mraza imamo počasi že dosti, mar ne?

Fotogalerija