Naslovnica / NOVICE / »Gal in Žan, za nas svetovna prvaka!«

»Gal in Žan, za nas svetovna prvaka!«

Tak napis je na velikem panoju pričakal mlada gasilca v Mostah, kamor sta se z ekipo vrnila iz ameriškega tekmovanja FCC oziroma Firefighter Combat Challenge.

FCC velja za enega najtežjih gasilskih tekmovanj na svetu, ki je sestavljen iz petih različnih izzivov: posamično tekmovanje, tekmovanje v dvojicah, posamično tekmovanje in tekmovanje ekip, finale posameznikov in finale dvojic ter ekip.

Žan Koncilija in Gal Gašper Zevnik že več let pridno trenirata in ta trening se jima je v Ameriki obrestoval. Žan je že prvi tekmovalni dan dosegel čas pod minuto in štirideset sekund in se tako uvrstil v Lion’s Den, Galu pa je to uspelo v četrtek s časom 1:39.

FCC tekmovanja so najtežji dve minuti vsakega tekmovalca, Igor Marijan, projektni vodja tekmovanja FCC Slovenija pa je to trditev razložil takole: Ni potrebno posebej razlagati zakaj najtežji dve minuti. Odgovor se ob pogledu na tekmovalca in opravljanje nalog pojavi sam od sebe. Vsak sklop nosi svojo nalogo, svoj športni odziv in posebno treniran gib ali kondicijsko pripravljenost. Združeno v eno je gasilec, ki pod obremenitvijo zaščitnih oblačil in dihanja preko izolirnega dihalnega aparata tekmuje v petih različnih nalogah na eni progi, bodisi modri, bodisi rdeči. Če je zelo dober, recimo raje odličen, mu to uspe v dveh ali manj minutah. Zmagovalec pa je vsak, ki nalogo opravi v manj kot šestih minutah in premaga progo. Najtežji dve minuti nosita svoj pomen in imata težo v gasilskem športu po vsem svetu.

Cilj vseh tekmovalcev na FCC je seveda Lion’s Den, ki je klub elitnih gasilcev v svetovnem merilu, v Mostah pa se lahko pohvalijo še z dvema novima članoma. Žan je z ekipo blestel še v drugih kategorijah, v kategoriji Hibrid je z ekipo osvojil naziv svetovnih prvakov, v kategoriji OPEN je z enajstim mestom prišel med najboljših 15, v kategoriji Relay pa je z ekipo za las zgrešil prvo mesto in se tako uvrstil med svetovne podprvake.

Gal, Žan in vsa slovenska ekipa je bila deležna mokrega sprejema, velikega aplavza, čestitk in torte, po kratkem nagovoru predsednika gasilske zveze Komenda in podžupana Komende pa je bil čas za zasluženo rajanje in kasneje počitek.