Naslovnica / Črna kronika / Gasilci gasijo, nekateri pa se zabavajo z ognjemetom

Gasilci gasijo, nekateri pa se zabavajo z ognjemetom

V Godiču ali Stranjah so si včeraj zvečer, kot v posmeh vsem gasilcem, ki iz cele Slovenije hodijo pomagat gasit požar na Krasu, in kljub prepovedi, ki je v veljavi zaradi zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja, privoščili ognjemet.

O sinočnjem ognjemetu nas je obvestil ogorčen bralec, ki nam je poslal tudi videoposnetek, v spremnem sporočilu pa zapisal: „Sredi ene najhujših suš in ob trenutnem dogajanju na Krasu, se nekaterim zdi primerno izvajati ognjemet. Skrajno neodgovorno, nepremišljeno in, skoraj gotovo, v navzkrižju z zakoni. Podana je bila prijava na policijo, izrečenih pa je bilo tudi nekaj kletvic na njihov račun.

Zdi se mi primerno, da dogodek delim še z vašim uredništvom. Prilagam posnetek ognjemeta, s katerega je razvidna lokacija.”

 

Vse skupaj smo preverili pri Policijski upravi Ljubljana, kjer so v odgovoru na naša vprašanja v zvezi s sinočnjim ognjemetom v Godiču oz. v Stranjah odgovorili: „V okviru varstva osebnih podatkov vam lahko potrdimo, da so bili policisti včeraj anonimno obveščeni o sumu kršitev Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju na območju Kamnika.

Na kraju kršitev niso ugotovili. Policisti o tem še zbirajo obvestila in bodo ob podanih elementih prekrška v okviru pristojnosti policije ustrezno ukrepali.

Obenem smo Policijsko upravo Ljubljana smo zaprosili še za podatek o številu zabeleženih kršitev Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju, policisti pa so sporočili, da je bila na območju Kamnik v letošnjem letu zaznana ena kršitev, kršitelju pa je bil izdan plačilni nalog.

Višina globe je, ki je izrečena kršitelju, je odvisna od okoliščin kršitve za posameznike znaša od 200 do 600 eur, za pravne osebe, samostojnega podjetnika, oziroma odgovorne osebe pa od 600 do 2000 eur.

So pa policisti svojim odgovorom priložili še poziv, s katerim vse občane in občanke pozivajo, naj upoštevajo omejitve, ki glede varstva pred požari veljajo v času velike požarne ogroženosti in tudi sicer, ter ne povzročajo morebitnih nevarnosti za nastanek požara, saj lahko pride do hujših posledic in s tem povezanih nalog intervencijskih služb.