Naslovnica / Črna kronika / Gasilci so gasili travnik in gozd ter pomagali pri podiranju nevarne smreko na kamniških Žalah

Gasilci so gasili travnik in gozd ter pomagali pri podiranju nevarne smreko na kamniških Žalah

Zaradi nepremišljenosti in posledic močnega vetra, so gasilci danes dopoldne najprej posredovali v Sidolu, kjer so gasili travniški požar, popoldne pa še pri železniški postaji v Kamniku, kjer je grozilo, da se bo z Žal na železniške tire podrla večja in precej nagnjena smreka.

Sredi dopoldneva, dobrih deset minut po deseti uri, so bili gasilci najprej poklicani na pomoč v Sidol, kjer je ogenj, med požiganjem stare trave, ob pomoči vetra ušel izpod nadzora in se razširil v gozd. Požar na površini kakih 400 metrov so pogasili gasilci PGD Šmartno v Tuhinj in PGD Kamnik, ki so s hitro intervencijo preprečili, da bi se ogenj razširil še na gozdno podrast in drevje.

 

Škoda v požaru ni nastala, gasilci pa občane in občanke pozivajo, naj bodo pri kurjenju v naravi nadvse previdni, čiščenje travnikov s požiganjem pa, še posebej v vetrovnem vremenu, nadvse odsvetujejo.

Zaradi posledic sinočnjega vetra, pa so morali gasilci okoli pol treh popoldan posredovati tudi na Kolodvorski ulici, kjer se je nad tamkajšnjim železniškim predorom nevarno nagnila večja smreka.

Foto: PGD Kamnik

Gasilci so zavarovali širše območje železniške postaje, ob pomoči Civilne zaščite začasno zaustavili železniški promet, odstranjevanje nevarne smreke pa prepustili izkušenim gozdarskim strokovnjakom iz Arboretuma, ki so nevarno nagnjeno smreko varno odstranili. Se pa utegne v prihodnje zgoditi, da bo potrebno na omenjeni lokaciji podreti še več starih dreves, med katerimi je kar nekaj skorajda povsem suhih.