Naslovnica / Črna kronika / Gasilci so iz soteske Predoselj v Kamniški Bistrici rešili psa

Gasilci so iz soteske Predoselj v Kamniški Bistrici rešili psa

Dobro leto stari tibetanski mastif Jak, ki ga je okoli poldneva v soteski Predoselj odnesla deroča voda, je svojemu lastniku povzročil nemalo skrbi, prostovoljnim gasilcem PGD Kamnik, ki so ga rešili iz globokega kanjona reke Kamniške Bistrice, pa s tehnično zahtevnim reševanjem naložil kar nekaj dela.

Gasilci in gasilke PGD Kamnik so bili danes, nekaj po 12. uri obveščeni, da je v Kamniški Bistrici voda odnesla psa, ki je obtičal na nedostopnem delu znamenite bistriške soteske Predoselj.

Smola je namreč hotela, da je, resda precej velik, vendar mladostniško razposajen in le dobro leto stari tibetanski mastif z imenom Jak, na delu Koželjeve poti, le malo pred naravnim mostom prek reke Kamniške Bistrice, bržkone v želji, da se odžeja s svežo vodo, nekoliko preveč korajžno zabredel deročo reko, zaradi česar ga je močan tok nemudoma odnesel naprej.

Psu se je, po nekaj deset metrih plavanja, sicer uspelo skobacati iz vode, vendar je obtičal na kamnih, ki se nahajajo na sredini nedostopnega dela soteske, kjer je malce prestrašeno, vendar potrpežljivo čakal na pomoč.

Na pomoč psu Jaku in njegovemu lastniku so v poledeneli soteski priskočili gasilci in gasilke PGD Kamnik, ki so zabredli oz. zaplavali v ledeno vodo ter svojega gasilskega tovariša, obenem pa tudi vodjo intervencije Sama Resnika, s pomočjo vrvi in plavajoče reševalne deske, spustili do psa.

Kuža Jak se je prihoda pomoči nemalo razveselil, nato pa se, privezan in v spremstvu gasilca, ki ga je prišel rešit, malce bolj obotavljivo podal nazaj v deročo reko, po kateri sta skupaj varno odplula nekaj deset metrov nižje, kjer so ju pričakali hvaležni lastnik in ekipa gasilcev.

Le-ti so oba plavalca potegnili iz ledeno hladne reke, mokrega in najbrž tudi vsaj malo premraženega Jaka, pa je že čakala tudi malica, ki jo je hlastno in z užitkom použil.

Vse skupaj se je končalo srečno in brez poškodb, kamniški prostovoljni gasilci in gasilke pa so naredili še eno dobro delo in pokazali, da z veseljem in brez obotavljanja, ne glede na to, če se morajo pri tem spopasti z ognjenimi zublji, ali zabresti v ledeno vodo, priskočijo na pomoč tako ljudem, kot tudi živalim, za kar si zagotovo zaslužijo zahvalo in pohvalo.