Naslovnica / Črna kronika / Gasilci so znova odhiteli v nekdanjo smodnišnico

Gasilci so znova odhiteli v nekdanjo smodnišnico

Kamniški gasilci so v zadnjem času že dvakrat odhiteli na območje nekdanje kamniške smodnišnice, s katere se pogosto širi dražeč kovinski vonj, nemalokrat pa je moč videti ter vonjati tudi dim in smrad nedovoljenega požiganja najrazličnejših smeti, ki jih tamkaj požigajo samovoljni lastniki zemljišč.

Včeraj pozno popoldne, okoli 18:20, so bili kamniški gasilci obveščeni, da se z območja nekdanje smodnišnice vali gost črn dim. Gasilci PGD Kamnik so odhiteli na prizorišče, kjer požara sicer niso našli, so pa sredi smodnišnice, na svoje veliko presenečenje, naleteli na zaprta kovinska vrata, ki so jim onemogočala dostop do domnevnega požarišča.

K sreči tokrat ni šlo za nič hujšega, saj je bil vzrok gostega črnega dima, ki so ga opazili in zaznali tudi stanovalci sosednjih Mekinj, bržkone ponovno nedovoljeno požiganje smeti, med katerimi je običajno različna plastična embalaža in še kaj, kar je sicer potrebno odlagati na odlagališčih.

Pri vsem skupaj pa se poraja vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi šlo za resen požar, ki ga gasilci, zaradi onemogočenega dostopa sploh ne bi mogli gasiti, saj za vrata, ki onemogočajo dostop v del območja nekdanje smodnišnice, gasilci do včeraj sploh niso vedeli.

Vse skupaj kaže na to, da na območju nekdanje smodnišnice v resnici vlada pravi stihijski kaos, kjer vsakdo počne kar se mu zljubi, sodeč po pripovedovanju bližnjih stanovalcev, ki so pogosto izpostavljeni smradu dima in tudi dražečemu kovinskemu vonju, pa vse skupaj postaja tudi nevarno in ekološko sporno.

Zato se bližnji, pa tudi nekoliko bolj oddaljeni sosedje nekdanje smodnišnice, v skrbi za svojo varnost in zdravje nadejajo, da bodo omenjeno območje “divje industrijsko območje” pogosteje, ne le v običajnem delovnem času, obiskovale tudi inšpekcijske službe, od katerih pričakujejo, da bodo končno naredile red in preprečile onesnaževanje okolja.

X