Naslovnica / Črna kronika / Gasilci so v Tunjice odhiteli reševat zakajeno sv. Ano

Gasilci so v Tunjice odhiteli reševat zakajeno sv. Ano

Gasilci so bili nekaj po 8. uri zjutraj obveščeni, da se od Tunjic proti cerkvi sv. Ane vali črn dim.

Ob prihodu na prizorišče domnevnega požara so gasilci PGD Kamnik in PGD Tunjice ugotovili, da je dim posledica novega primera nespametnega in nedovoljenega požiganja odpadkov, ki jih v dolinici za cerkvijo požigal eden izmed občanov. Da je šlo za res precej nepremišljeno kurjenje, pa priča tudi podatek, da je kurjenje potekalo v neposredni bližini lesenega telefonskega droga.

pozig smeti tunjice 2

Ob tem najbrž ne bo odveč, če dodamo še zanimivo podrobnost, da je pred dobrim letom dni v Tunjicah, prav tako zaradi nepremišljenega požiganja, že padel telefonski drog, ki se mu je vnel spodnji del, za sanacijo poškodovanega droga, pa so poskrbeli tunjiški gasilci (klik za ogled povezave).

Gasilci PGD Kamnik in Tunjice so goreče odpadke, med katerimi naj bi bile tudi pnevmatike in drugi nevarni odpadki, ki pri gorenju sproščajo strupene pline, pogasili s peno ter kurišče tudi prekopali.

pozig smeti tunjice 6

Na prizorišče nedovoljenega kurjenja so prišli tudi policisti, ki so nepremišljenemu kurjaču, če so ga seveda odkrili, najbrž napisali tudi globo.

Zelo visoke kazni za požiganje odpadkov

Najverjetneje ne bo odveč, če še enkrat objavimo tudi pojasnilo Ministrstva za okolje in prostor, da je vse odpadke – brez izjeme – prepovedano kuriti.

Ob upoštevanju Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju se lahko kurijo zgolj slama in drugi naravni nenevarni materiali rastlinskega izvora, ki nastajajo v kmetijstvu ali gozdarstvu in se uporabljajo pri kmetovanju ali v gozdarstvu.

Če občani zaznajo kurjenje odpadkov v naravnem okolju, naj o tem obvestijo Inšpektorat RS za okolje in prostor, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami (požarna inšpekcija) ali  občinski inšpektorat, pokličejo pa lahko tudi Regijski center za obveščanje (številka 112) ali policijo, ki bosta o dogodku obvestila vse pristojne za ukrepanje.

Predpisi s področja ravnanja z odpadki določajo, da je potrebno odpadke obdelati. To pomeni, da jih je treba predelati, ziste, ki jih ni mogoče predelati, pa je potrebno odstraniti na način, da je zagotovljeno varstvo okolja in varovanje človekovega zdravja. Njihovo obdelavo mora zagotoviti izvirni povzročitelj (oseba, katere delovanje ali dejavnost povzroča nastajanje odpadkov) ali drug imetnik tako, da jih sam obdela (če ima za to okoljevarstveno dovoljenje), ali odda zbiralcu ali izvajalcu predelave/odstranjevanja, nikakor pa jih ni dovoljeno kuriti, puščati ali odmetavati v naravnem okolju.

Pravna oseba, ki je imetnik odpadkov se kaznuje z globo 10.000 do 30.000 eur, odgovorna oseba te pravne osebe pa z globo od 2.000 do 4.100 eur, če odpadke pusti v naravnem okolju, jih odvrže ali z njimi nenadzorovano ravna (npr. jih kuri). Fizična oseba se za tak prekršek ksaznuje z globo od 2.000 do 5.000 eur.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve