Naslovnica / NOVICE / Gibalno ovirani mladostniki imajo svoj dnevni center

Gibalno ovirani mladostniki imajo svoj dnevni center

V prostorih nekdanjega Alprema, na Usnjarski cesti 9, je bil danes popoldan tudi uradno odprt dnevni center za gibalno ovirane mladostnike, ki so ga, ob pomoči številnih pokroviteljev in Občine Kamnik, s prostovoljnim delom uredili člani Društva staršev otrok s posebnimi potrebami.

Dnevni center, ki sicer deluje že od začetka letošnjega septembra, vanj pa se vključujejo gibalno ovirani mladostniki, sta skupaj odprla predsednica Društva staršev otrok s posebnimi potrebami Andreja Potočnik in župan Marjan Šarec.

dnevni-center-16

Odprtju, ki je bilo popestreno z glasbo skupine The Eccentrics, je prisostvovala precejšnja množica bodočih uporabnikov dnevnega centra, podpornikov in  staršev otrok s posebnimi potrebami, ki so se nove, pomembne kamniške pridobitve zelo razveselili. Gibalno ovirani mladostniki so namreč po koncu šolanja namreč skorajda izvrženi iz sistema, skrb zanje pa je skoraj v celoti prepuščena njihovim družinam.

dnevni-center-15

Z novim dnevnim centrom, ki ga vodi Društvo staršev otrok s posebnimi potrebami, se utegne vse skupaj vsaj nekoliko urediti in izboljšati, saj gibalno ovirani mladostniki ne bodo več omejeni zgolj na kroge svojih družin, ampak bodo dneve lahko preživljali tudi v novem dnevnem centru, kjer bosta zanje, vsak dan od 6. do 16. ure, zanje skrbeli dve zaposleni strokovni sodelavki, zagotovo pa bo Dnevni center v precejšnjo pomoč in olajšanje tudi staršem gibalno omejenih mladostnikov.

Občina Kamnik je za program dnevnega centra letos namenila 17.000 evrov, uporaba dnevnega centra pa je za uporabnike brezplačna.

dnevni-center-8

Andreja Potočnik, predsednica Društva staršev otrok s posebnimi potrebami.

Andreja Potočnik, predsednica Društva staršev otrok s posebnimi potrebami je ob odprtju povedala: »Dnevni center za gibalno ovirane mlajše odrasle osebe je nastal na pobudo staršev in njihovih gibalno oviranih mladostnikov. Ti mladostniki po končanem izobraževanju ostajajo doma ali pa so zaradi zaposlenosti staršev vključeni v za njih neprimerne institucije.

To so inteligentne osebe, ki imajo tako kot vsi svoje sanje in želijo živeti kvalitetno in izzivov polno življenje. Vendar zaradi svoje »oviranosti« tega sami ne zmorejo. Potrebujejo pomoč in družbo, predvsem pa si želijo biti sprejeti in ostati čim dlje v svojem domačem okolju. Tako je v Kamniku nastal prvi Dnevni center, ki vključuje osebe s prirojeno ali pridobljeno gibalno oviranostjo. Pot do današnjega dne je bila naporna in polna odrekanj.

Župan Marjan Šarec

Župan Marjan Šarec

Zelo smo hvaležni županu Marjanu Šarcu, ki nas je pri tem projektu podprl in nam ponudil pomoč Občine. S sodelovanjem in podporo Občine Kamnik smo bili vse bolj prepričani, da nam uspe. Začeli smo s prenavljanjem in prilagoditvijo prostora. Vsa dela smo v veliki večini opravili sami s pomočjo donatorjev. Bili smo presenečeni nad pozitivnim odzivom na naše prošnje. Iskrena hvala vsem vam, ki ste nam pomagali na kakršen koli način, tako finančno, kot tudi materialno in fizično. Močni ljudje vedno najdejo čas, da pomagajo drugim, čeprav imajo svoje težave.

Da pa je Dnevni center lahko odprl svoja vrata in sprejel prve uporabnike, se moramo zahvaliti Občini Kamnik, ki je preko razpisa zagotovila finančna sredstva za njegovo delovanje. Iskrena hvala tudi višji svetovalki za področje družbenih dejavnosti Katji Vegel, ki je vseskozi pomagala in skrbela, da so bili postopki pravilno in pravočasno izpeljani. Sedaj pa bi se še zahvalila našima članoma Franciju Hribarju in Zdravku Potočniku, ki sta pri prenovi prostora skupaj opravila več kot 700 ur prostovoljnega dela. Iskrena vama hvala.

Vam dragi uporabniki pa želim, da se boste v centru dobro počutili in uresničili svoje sanje.«

Po uradnem delu programa, pa se je sproščeno druženje številnih obiskovalcev nadaljevalo ob zvokih skupine The Eccentrics in priložnostni pogostitvi.

Zdravko Potočnik in Franci Hribar sta v uredite vprostorov Dnevnega centra vložila več kot 700 ur prostovoljnega dela.

Zdravko Potočnik in Franci Hribar sta v uredite vprostorov Dnevnega centra vložila več kot 700 ur prostovoljnega dela, za kar se jima je Društvo staršev otrok s posebnimi potrebami zahvalilo s posebno zahvalo.

 

dnevni-center-26

The Eccentrics