Naslovnica / NOVICE / Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik je prejela nacionalno jezikovno priznanje

Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik je prejela nacionalno jezikovno priznanje

Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra je prejemnik nacionalnega jezikovnega priznanja 2022 za projekt Learn English trought signs – LETS. Jezikovno priznanje je nagrada za rezultate, ki spodbujajo k zavedanju o pomenu znanja tujih jezikov.

Projekt LETS je iniciativa štirih organizacij iz različnih delov Evrope, da se  seznani otroke že v najzgodnejšem obdobju  z angleškim jezikom na čim bolj igriv in zabaven način (za vse sodelujoče), pri tem pa kot most med jeziki  za ključne besede uporabljamo kretnje iz britanskega znakovnega jezika (BSL). Projekt je vodila organizacija Language in your hands iz Leedsa, ki ima vrsto izkušenj pri delu z otroki migrantov, katerih materni jezik ni angleški. Sodelovali so tudi vrtci iz Litve, Poljske in Združenega kraljestva. S projektom smo želeli narediti korak bliže evropskemu cilju, ki predvideva, da bodo naši otroci kot odrasli ljudje poleg maternega jezika tekoče govorili vsaj dva tuja jezika.

Naša šola se je v projekt vključila zato, ker dijakinjam in dijakom predšolske vzgoje  v okviru odprtega kurikula že vrsto let ponujamo modul znakovno sporazumevanje z malčki, kjer se seznanjajo s slovenskim znakovnim jezikom in s tem, kako ga uporabljati pri delu  s predšolskimi otroki. S projektom LETS smo svoje znanje nadgradili in dijakom lahko metodo znakovno podprte komunikacije sedaj ponujamo tudi v delu predmeta angleščina, kjer se dijaki učijo jezika stroke. Dijaki tako spoznavajo znake  iz angleškega znakovnega jezika in ta način komunikacije uporabljajo pri uricah spoznavanja angleščine v vrtcih, ko opravljajo praktično usposabljanje.

Učenje tujega jezika pri majhnih otrocih poteka podobno kot učenje  maternega jezika. Že dolgo časa se pri učenju tujega jezika pri predšolskih otrocih spodbuja gibanje in tako imenovan popolni telesni odziv. To jim omogoča, da ko se srečajo z isto besedo, uporabijo tudi enak gib in na ta način si  izgovorjeno besedo hitreje zapomnijo in jo tudi hitreje razumejo. Pristop se odlikuje tudi po tem, da v njem lahko sodelujejo prav vsi otroci, tako tisti s posebnimi potrebami kot otroci priseljencev, saj sodelovanje ni odvisno od poznavanja jezika, v katerem poteka delo v oddelku.

V projektu LETS smo najprej  sestavili teoretski okvir, ki je povzet v priročniku projekta. Med drugim  vključuje prvih 500 besed oz. fraz pri učenju tujega jezika, ki so razdeljene v šest enot, ki podpirajo kurikulum prvega in drugega obdobja predšolske vzgoje.

V okviru projekta so nastala učna gradiva, kot so slikovne učne kartice s kretnjami,  inovativna igra spomin, nabor primernih otroških knjig. Dvajset priljubljenih tradicionalnih angleških otroških pesmic smo z dijakinjami in dijaki naše šole posneli in so objavljene v šolski spletni učilnici. X

Izdali pa smo tudi svojo dvojezično  knjigo Mala muca, Kitty Little, ki je podprta z ilustracijami kretenj. Prijazna zgodbica otroke vodi čez dan male muce, ki je poln dogodivščin. Otroci se ob poslušanju knjige seznanjajo z angleškim in slovenskim jezikom, ključne  kretnje pa predstavljajo most med obema jezikoma, ki jih otroci z veseljem posnemajo za nami. Besedilo Male muce, Kitty Little je spremenjeno tudi v predstavo, ki smo jo izvajali za otroke po vrtcih.

Naša metoda, pri kateri smo za učenje angleščine v vrtcih uporabljali tudi kretnje, se je izkazala zelo primerna tudi pri vključevanju otrok s posebnimi potrebami in otrok iz večjezičnih okolij, katerih materni jezik ni slovenščina. Med evalvacijo  projekta smo ugotovili, da  z znaki podprto učenje krepi samozaupanje in spodbuja pozitiven čustven razvoj otrok (otroci so bili bolj zadovoljni in so bili uric angleščine res veseli),  pomaga jim  pri razvoju govornih veščin, ker hitreje spoznajo princip komunikacije. Poglabljajo se vezi med otroki in odraslimi, ker metoda  navaja na uporabo pozitivnih interakcijskih strategij (kontakt z očmi, počasno govorjenje, uporabo in ponavljanje  ključnih besed), izboljšuje  koncentracijo, odraslim pa  omogoči, da  se lažje povežejo z otroki, četudi njihovega jezika ne poznajo oz. se otroci na njih odzivajo drugače.

Če imajo otroci recimo govorno jezikovno motnjo, jim kretnje omogočajo, da se izrazijo.  Na naše veliko veselje lahko opazujemo, da aktivno sodelujejo tudi pri učenju tujega jezika. Verjamemo, da  jim z našo metodo pomagamo, da so njihovi začetki spoznavanja  sveta znanja in  pridobivanja  izkušenj v učnem procesu prijetni,  jim pomagajo razvijati radoživost in željo, da izvedo še več.

Velik del našega projekta je bil namenjen tudi sodelovanju s starši in starimi starši.  Starši so namreč prvi vzorniki svojih otrok. Želeli smo si, da bi se tudi starši naučili vsaj eno ali dve pesmici s kretnjami in jih prepevali skupaj z otroki. Na GSŠRM Kamnik smo pripravili šest nahrbtnikov s slikami, knjigami in besedili pesmi in s tem spodbudili marsikaterega starša in starega starša, da si je pesmice iz naše spletne strani naložil na svoj telefon in jih z otroki skupaj prepeval, morebiti pa tudi pokukal v slovar in se naučil kake nove besede. Tako so jih sem in tja otroci naučili tudi kake kretnje.

Ponosni smo na to, da je naše delo vse bolj prepoznano v našem ožjem in širšem okolju. To nam sporočajo otroci, udeleženci izobraževanj in strokovna javnost ter CMEPIUS s podeljenim nacionalnim jezikovnim priznanjem.

Tatjana Cvrtila Ložar

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve