Naslovnica / NOVICE / Glasbena šola Skalar vabi k vpisu v glasbene programe

Glasbena šola Skalar vabi k vpisu v glasbene programe

Glasbena šola Skalar s svojo glasbeno vzgojo in izobraževanjem že peto leto pomembno zaznamuje glasbeno in kulturno dogajanje v Kamniku, deluje pa tudi na področju Most, Komende, Kranja in Medvod.

Učitelji  s svojim modernim pristopom, odličnimi pedagoškimi prijemi in prilagajanju učencu dosegajo zavidljive uspehe. Individualen pristop, razvoj posluha, muzikalnosti in tehnično in muzikalno dovršena izvedba skladb so standardi, ki jih šola postavlja. Seveda je za osnovo učni načrt, tako da učenec tekom šolanja, osvoji vse standarde v znanju, ki so potrebni za nadaljnji glasbeni razvoj.

Glasbena šola Skalar pa s svojim delom tudi krepi učenčevo samopodobo  in pomembno vpliva na njegov osebnostni razvoj. Kako odpraviti tremo pred nastopi, kako se učiti na pamet, kako se pripraviti na tekmovanje, kako zapisati svojo skladbo ….so pomembne stvari,s katerimi se učenec intezivno ukvarja in razvija.

Glasba nas spremlja vse življenje in ni človeka, ki ne bi ljubil glasbe. Kakšen užitek je šele, če zna sam kaj zaigrati ali zapeti.

 

V preteklosti otroci mnogokrat niso uspeli pridobiti glasbene izobrazbe, kar so kot odrasli obžalovali.

Ob tem pa je treba omeniti, da je Glasbena šola Skalar odprta za vse učence od najmlajših do najstarejših.

Pomen glasbe in učenje instrumenta je namreč neprecenjiva vrednost vložena v otrokov razvoj, saj je znano,da poleg že vsega zgoraj naštetega,  da se ob igranju in učenju instrumenta kongitivne sposobnosti pospešeno razvijajo. Samo igranje instrumenta pa vzpodbuja mehanične spretnosti, ter povezavo z možgani in rokami, kar nam v življenju pride zelo prav, če izberemo poklic, kjer so zaželjene ročne spretnosti.

 

Šolo vodi priznani pedagog, skladatelj in korepetitor Simon Skalar, vnuk znanega violinskega pedagoga in izdelovalca violin Maksimilijana Skalarja in sin Darke Skalar, upokojene ravnatejice Glasbene šole Kamnik. Tudi Simonova sestra je priznana violinska pedagoginja, kakor tudi njegove tri tete, stric, bratranec in drugi člani širše družine.

 

Tako šola črpa znanje in glasbene izkušnje iz bogate tradicije glasbene družine Skalar glede pedagoških prijemov, glasbene literature, glasbenih pripomočkov in ima vpogled v najnovejše pedagoške in umetniške smeri v svetovnem merilu pri tem pa se nenehno strokovno izpopolnjuje.

Simon Skalar je povedal, da v Glasbeni šoli Skalar razvijajo veselje do glasbe. Pojasnil je, zakaj je učenje instrumenta, izvajanje, poslušanje in ustvarjanje glasbe za vsakogar tako zelo pomembno. Za vsakega učenca je najvažnejše, da igra instrument, ki mu je všeč. Le tako si lahko ustvari svoj glasbeni svet, v katerem je srečen ob igranju instrumenta in je posledično srečen v svojem življenju. Vzporedno ob igranju instrumenta, se nauči kako premagovati krize in kako pridobiti samozaupanje ter kako ceniti lastno vrednost.  Učenje instrumenta ima kar nekaj vzporednih učinkov kot zmožnost večje koncentracije, sposobnost strateškega načrtovanja, zaupanje v lastne sposobnosti, izostritev posluha, spominsko obnavljanje, lažje matematično razumevanje, moč izražanja čustvovanja in empatije, lažje reševanje konfliktov, razvoj fantazije in ustvarjalnosti ter globoko notranje zadovoljstvo.

Ko učenec premaga težave ob prebiranju not, se v skladbi lahko na istem mestu zmoti 10 krat in najti mora ustrezno rešitev, da se napake ne vrstijo. Potem pa ni več daleč do interpretacije skladb znanih skladateljev ali izvedbe lastne skladbe. Ko se učenec po izvedbi skladbe prikloni na odru, ve da je močen, sposoben, vztrajen in da je neizmerno srečen.

Zato  ima Glasbena šola Skalar vizijo, da se vsakdo lahko nauči igrati instrument in da je VSAK OTROK GLASBENO NADARJEN, potrebno je samo razviti veselje do glasbe in njegov talent. 

V Glasbeni šoli Skalar se lahko učite klavir, kitaro, flavto, kljunasto flavto, violino, violončelo, petje in druge instrumente. Učitelji svoje delo opravljajo profesionalno in z velikim glasbenim navdušenjem, kar se vidi po doseženih nagradah na mednarodnih tekmovanjih in številnimi nastopi in koncerti v Kamniku in po Sloveniji. S svojo prisotnostjo tudi bogatijo kulturne, športne in druge prireditve in so tako tesno povezani z lokalnim okoljem.

Znani starogrški filozof Platon je o glasbi rekel:

GLASBA JE MORALNI ZAKON. GLASBA DAJE DUŠO VESOLJU, KRILA UMU, POLET DOMIŠLJIJI TER VESELJE DO ŽIVLJENJA.