Naslovnica / NOVICE / Gorniški filmski večer pod zvezdami

Gorniški filmski večer pod zvezdami

Sinoči se je na Starem Gradu odvil Gorniški filmski večer, ki je nad mesto privabil množico obiskovalcev.

Včeraj se je peš oziroma z organiziranim avtobusom do Starega gradu odpravilo približno dvesto ljubiteljev gorniških filmov, nestrpno pa so na predvajanje čakali že kakšno uro pred začetkom filma. Prikazan je bil nagrajeni dokumentarec z naslovom The Dawn Wall, govori pa o zgodbi dveh mož, ki sta januarja leta 2015 preplezala do tedaj neosvojeno smer v dolini Yosemite. Tommy in Kevin sta za doseg cilja porabila leta priprav, tako fizičnih kot mentalnih, v steni pa sta preživela kar devetnajst dni.

Film se je odvil v sklopu Pohodniškega festivala v Kamniško-Savinjskih Alpah, koordinator Združenja Kamniško-Savinjske Alpe Grega Ugovšek pa se je pred predvajanjem pohecal in zbrane opomnil, kako je potekala prva projekcija gorniškega filma. Nekaj let nazaj so imeli obiskovalci namreč po prehojeni poti do Starega Gradu na voljo le sok, včeraj pa je bilo na izbiro mnogo več pijače, za kar se je Ugovšek zahvalil, zahvalil pa se je tudi organizatorjem in pokroviteljema, ki sta obiskovalcem večera omogočila brezplačen avtobusni prevoz.

Kljub občasnim sunkom vetra in rahlo nižjim temperaturam kot smo jih zadnje čase vajeni, so gledalci včeraj uživali, saj je bil film vreden ogleda, najbrž pa je marsikdo na Starem gradu ostal tudi kakšno minuto dlje po predvajanju in premlel vsebino ob kozarcu piva s so-pohodniki.

 

Laura Hribar

X