Naslovnica / Črna kronika / Gorski reševalci so iz stene pod Korošico rešili dva planinca

Gorski reševalci so iz stene pod Korošico rešili dva planinca

Danes popoldne, nekaj po 15. uri, so kamniški gorski reševalci odhiteli na pomoč dvema planincema, ki sta obtičala v steni pod Korošico.

Planinca sta zabredla v težave, ko sta se prek Šraj peska vračala iz Korošice ter se hotela spustiti čez Skok, kjer sta se ob pomoči vrvi sicer uspela spustiti prek prvega spusta, nato pa sta ugotovila, da sta obtičala. Za drugi, nekoliko daljši spust sta namreč imela prekratko vrv, razen tega pa so bile razmere v steni zelo zahtevne. Skala je bila namreč, spričo vlage in listja, izjemno spolzka, kar jima je onemogočilo nadaljevanje poti, saj nista mogla ne naprej, ne nazaj. K sreči pa nista trmoglavila in sta, ko sta uvidela, da jima za varen spust ne preostane nič drugega, na pomoč poklicala gorske reševalce.

Gorski reševalci so ju iz stene rešili s pomočjo helikopterja Slovenske vojske, v katerega so oba planinca potegnili s pomočjo vrvne tehnike oz. vitla ter ju nepoškodovana varno prepeljali v dolino.

Kljub lepemu vremenu, ki utegne v času praznikov v gore zvabiti precejšnje število planincev, velja opozorilo, da so gore v tem letnem času, četudi nadvse lepe, tudi precej zahtevne in nevarne, zato se v gore podajte zgolj dobro in primerno opremljeni, predvsem pa ne precenjujte svojih zmožnosti.