Naslovnica / KULTURA / Gozd in narava izpod risarskega peresa Martina Fujana

Gozd in narava izpod risarskega peresa Martina Fujana

V avli Doma kulture Kamnik je bila včeraj zvečer odprta prva samostojna razstava risb Martina Fujana, ki jo je avtor naslovil Tinta v gozdu / Gozd v tinti.

Razstava na kateri Martin Fujan (1985), sicer diplomirani oblikovalec vizualnih komunikacij Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, razstavlja serijo klasičnih, zgolj s peresom in črnilom ustvarjenih risb, po eni strani deluje nostalgično, saj bi bilo z razstavljenimi deli moč brez težav opremiti kako staro lovsko povest s konca 18. oz. začetka 19. stoletja, po drugi strani pa tudi trendovsko, saj bi razstavljenim delom, spričo okoliščin nastanka, izbrane motivike in tehnike, lahko pripisali kar trendovsko hipsterski značaj.

 

Po besedah avtorja Martina Fujana so razstavljena dela, kot nekakšen svojevrsten oz. spletni izziv, nastale tekom nedavno minulega leta oz. kot je ročno zapisal v spremni besedi k razstavi:

»Risanje krajin in gozdov je bil zame že dolgo časa izmikajoč cilj. Večino časa sem se ukvarjal z upodobitvami raznih zgodovinskih motivov, običajno preproste kompozicije, po ena figura na stran. Nekaj let nazaj, ko je v moje življenje vstopila zelo prikupna psička in sem začel pobližje spoznavati lovstvo, sem začel tudi bolj aktivno risati živali. Psi ptičarji in to, kar je z njimi povezano, so po spletu okoliščin postali tudi tema mojega diplomskega dela.

Takratna tehnika so bili še markerji. Prelomnico predstavlja letošnji oktober, ko sem se lotil izziva risanja s črnilom vsak dan. Tako sem spoznal možnosti, ki jih nudi klasična risba s peresom in izdelal serijo slik gozda in gozdnih živali, ki jih zdaj predstavljam na razstavi. Slike so narejene s črnilom, tinto, od tod tudi naslov razstave.«

 

Odprtje razstave, ki jo je ob pogovoru z avtorjem povezoval Noah Charney, je bilo popestreno z glasbenim nastopom (in presenečenjem), kitarista Matica Smolnikarja ter dijaškega kvarteta, samo odprtje pa je bilo podprto tudi z zelo solidno pogostitvijo, kakršnih smo se ob tovrstnih priložnostih na Kamniškem nekako že kar odvadili.

Razstavo risb Martina Fujana si lahko do nadaljnjega ogledate v avli Doma kulture Kamnik.