Naslovnica / NOVICE / Gregorjevo – spuščanje lučk in praznik zaljubljencev

Gregorjevo – spuščanje lučk in praznik zaljubljencev

Sinoči, na predvečer gregorjevega, ki je nekdaj veljal za prvi pomladanski dan, po starem izročilu pa je danes, ko goduje Gregor, tudi izvirni domači praznik zaljubljencev, so na ribniku Križ in ob izviru Kamniške Bistrice znova zaplule najrazličnejše barčice z lučkami.

Spuščanje luči v vodo je star običaj, ki se je izvorno ohranil predvsem v obrtniških krajih Gorenjske, ker pa je igra vode in luči nadvse privlačna, pa se je navada razširila tudi v številne kraje po Sloveniji.

Vreme na predvečer gregorjevega letos, spričo megle in dežja sicer ni bilo najbolj prijazno, vseeno pa so na ribniku Križ in jezercu ob izviru Kamniške Bistrice znova zaplule barčice z lučkami, zavoljo vremena pa jih je bilo občutno manj kot v prejšnjih letih.

Morda je tako tudi prav, kajti med spuščenimi barčicami je namreč še vedno preveč takšnih, ki so narejeni iz vsega drugega, kot iz naravnih materialov. Človek bi ob tem pomislil, da je staršem otrok, ki imajo v veselje z izdelavo in spuščanjem gregorčkov, bržkone odveč stopiti na sprehod do bližnjega gozda, ki na vsakem koraku ponuja ustrezno gradivo za izdelavo barčic, medtem ko so stiropor in druga plastika tako prikladno pri roki v vsakem gospodinjstvu.

Že res, da organizatorji tovrstnih prireditev običajno zelo zgledno poskrbijo, da vsa mogoča plovila kasneje, tudi s pomočjo čolnov, poberejo in pospravijo, ampak otroci ob prazniku pomladne luči in daljšega dneva, na ta način najbrž zagotovo ne dobijo še kako potrebnega in koristnega nauka, da je potrebno spoštovati tudi naravo. No, gre pa pri tem zato toliko bolj pohvaliti vse tiste, ki se potrudijo in izdelajo gregorčke, kot se spodobi.

Gregorčki na Križu

Kot običajno, je po vodi največ lučk zaplulo po kriškem bajerju, kjer so imeli tamkajšnji gasilci še v petek nemalo dela z razbijanjem ledu, k sreči pa jim je na pomoč priskočila odjuga, ki je omogočila, da po ribniku niso pluli zgolj gregorčki ledolomilci.

Spuščanje luči so, kot že vrsto let zapored, organizirali člani Turističnega društva Komenda, za varnost obiskovalcev, ki jih je bilo precej manj kot prejšnja leta, pa so poskrbeli gasilci iz Križa.

 

Spust gregorčkov v Kamniški Bistrici

Vse bolje je obiskan tudi vsakoletni spust gregorčkov v Kamniški Bistrici, kjer Turistično društvo Kamniška Bistrica pred tem običajno pripravi tudi delavnico izdelave gregorčkov, je pa mrzlo in mokro vreme tudi v Bistrici letos terjalo svoj davek, tako da je bilo plavajočih lučk v jezercu nekoliko manj kot lani.

Je pa bilo zato med plavajočimi lučkami moč opaziti tudi čisto drugačnega »Gregorja«, ki si je med barčicami privoščil skorajda šestminutno osvežitev v tamkajšnji izvirski vodi, ki naj bi imela vsega tri stopinje.

 

Kot že rečeno, je današnje Gregorjevo tudi dan praznik zaljubljencev oz. dan, na katerega so se neporočena dekleta nekdaj kaj rada ozirala tudi proti nebu, saj so bile po stari vraži prepričane, da bo prvi ptič, ki ga bodo uzrle, podoben njihovemu možu.

Če to danes še drži, sicer ne vemo, smo pa prepričani, da bi bila vsa tista dekleta, ki se jim po tičkih ni več potrebno ozirati po nebu, saj so svojega že ujele na limane oz. tudi obročkale s prstanom, zagotovo vesele kakega šopka ali drobne ljubezenske pozornosti.