Naslovnica / NOVICE / Grošanove jaslice in prihod svetih treh kraljev na Perovo 2021

Grošanove jaslice in prihod svetih treh kraljev na Perovo 2021

Perovljane in Perovljanke bodo nocoj pri Grošanovih jaslicah, ki so letos še posebej izvirne in lepe, ponovno obiskali koledniški sv. trije kralji, spričo preventivnih ukrepov pa bo tradicionalno koledovanje potekalo nekoliko drugače…

Perovo tudi letos krasijo tradicionalne Grošanove jaslice, ki pa so tokrat, spričo vseh virusnih kolobocij, nekoliko drugačne, kot prejšnja leta.

Vsakemu mimoidočemu domala nemudoma padejo v oči, kar pa nič nenavadnega, saj je že na prvi pogled moč ugotoviti, da so prizadevni perovski jasličarji, če jih lahko tako imenujemo, v izdelavo  jaslic vložili še več truda in prostega časa, kot v prejšnjih letih.

Postavljalcem gre, brez najmanjše trohice dvoma, priznati, da so tokratne jaslice še izvirnejše in še lepše, kot prejšnja leta, saj ne obeležujejo zgolj rojstva novega upanja in skorajšnjega vznika svetlih dni, ampak v vsesplošno temo trenutne karantenske puščave prinašajo pomenljiv in nenazadnje tudi duhovit žarek upanja.

Tudi (ali predvsem) zaradi premišljeno ponovne uporabe gradiva za spremno dekoracijo jaslic, ki zgovorno poziva k lepšemu in bolj smotrnemu ravnanju z materjo zemljo, obenem pa (tistim, ki znajo gledati s srcem) s pravo parado iskrive simbolike pripovedujejo svojevrstno zgodbo.

Tovrstni iskrici pa bodo, kot vsako leto, sledili tudi trije modreci, ki bodo nocoj ob 19. uri, na predvečer praznika svetih treh kraljev, četudi zgolj v spiritualno-digitalni obliki, ponovno obiskali tudi Grošanove jaslice na Perovem.