Naslovnica / NOVICE / Hubertova maša v Sovinji Peči

Hubertova maša v Sovinji Peči

Pri lovskem domu na Sovinji Peči je danes, v organizaciji Lovske družine Sela pri Kamniku, potekala Hubertova maša v čast in spomin svetega Huberta, ki sicer goduje 3. novembra.

Hubertova maša ima za lovce prav poseben pomen saj je temeljna drža Huberta, ki je v vseh ustvarjenih bitjih prepoznal božji izvor in se zavzemal za njihovo dobrobit, prešla v osnovna načela etike in morale v lovstvu.

Maša v čast Hubertu ima tesno povezavo z menjajočimi se letnimi časi in je največkrat izvedena jeseni v gozdu. Po tradiciji lovci k maši pripeljejo svoje pse in s seboj prinesejo rogove saj je Hubertova maša izvedena instrumentalno, lovci pa v rogove pihajo kot spremljava cerkvenim zvonovom.

V Sovinji peči so pričeli z obredom ob drugi uri popoldne z uvodno skladbo lovske godbe. Maše se je udeležilo kar precej lovcev, njihovih družin in ostalih obiskovalcev, med katerimi je bil tudi kamniški župan Matej Slapar, ki je po obhajanju zbrane tudi pozdravil in se zahvalil vsem za obisk.

Po sveti maši je napočil čas za kosilo in rajanje, marsikdo pa se je odpravil tudi na kratek sprehod po okoliškem gozdu in morda ulovil še kakšno gobo.