Naslovnica / NOVICE / Huda kri zaradi množičnega hitrega testiranja v Kamniku

Huda kri zaradi množičnega hitrega testiranja v Kamniku

Zaradi brezplačnega množičnega hitrega testiranja v Kamniku je bilo prelitega že nemalo črnila in hude krvi, spričo nedavne ukinitve sredinega termina, ki je posledica spremembe izvajalca testiranj, pa je danes marsikomu domala zavrela kri. ZD Kamnik, spričo pomanjkanja usposobljenih kadrov, množičnega testiranja ne izvaja več, saj je njihova prioriteta cepljenje občanov.

Z brezplačnim hitrim množični testiranjem, ki se za občane občin Kamnik in Komenda izvaja v Domu kulture Kamnik, so križi in težave že od samih začetkov. Po mnenju občanov so termini izvajanja testiran preredki, kar na nek način potrjujejo tudi občasne oz. kar redne dolge kolone vozil in čakajočih ter precejšnja gneča z dolgotrajnim čakanjem.

Preobremenjeni in premalo številčni kadri ZD Kamnik, ki so usposobljeni za jemanje brisov in so testiranje izvajali do nedavnega, so se sicer trudili po svojih najboljših močeh, medtem ko so za usmerjanje prometa ter „red in disciplino“ med čakajočimi skrbeli redarji Civilne zaščite Kamnik.

Kljub temu, pa sta bila potrpežljivost občank in občanov, še posebej tistih, ki morajo redno testiranje opraviti zaradi izvajanja svojega poklica, nemalokrat na preizkušnji, zaradi česar je nekajkrat zavrela celo kri in so morali posredovati policisti.

K sreči si je večina „testirancev“ dala duška predvsem na družabnih omrežjih, nekoliko bolj iznajdljivi pa so se na testiranje odpravili v sosednje Domžale, kjer množično hitro testiranje, razmeroma tekoče in nemoteno, izvajajo vsak dan.

Se je pa danes marsikomu, predvsem tistim, ki niso bili seznanjeni z napovedano spremembo nekako že kar utečenih terminov, danes domala stemnilo pred očmi, ko so v zadnjem hipu ugotovili, da sredinega termina za testiranje v Kamniku danes ni.

V Kamniku namreč od začetka tega meseca testiranja nič več ne izvaja Zdravstveni dom Kamnik, ampak zasebni pravni subjekt ZZ Zdravje. Kot smo že omenili, pa se testiranja (zaenkrat?) izvajajo samo še v ponedeljek in petek.

„Običajnega“ sredinega termina v Domu kulture Kamnik tako danes ni bilo, zaradi česar se je marsikdo odpravil v Domžale, kjer pa so se danes že zjutraj soočili s precejšnjo gnečo, ki so jo pomagali „soustvarjati“ tudi „testiranci“ iz Kamniškega.

Zakaj je prišlo do spremembe izvajalca brezplačnega množičnega testiranja, posledično pa tudi terminov, smo za pojasnilo zaprosili dr. Saša Rebolja, direktorja Zdravstvenega doma Kamnik, ki je v odgovoru na naša vprašanja zapisal:

„V ZD Kamnik se intenzivno ukvarjamo s cepljenjem proti COVID-19. Ker naraščajo dobave cepiva, potrebujemo za uspešno izvedbo cepljenja veliko število osebja. Cepljenje seveda ne vključuje zgolj samega dejanja cepljenja, ampak pregledovanje seznamov, uvrščanje posameznikov na sezname v skladu z vladno strategijo, obveščanje občanov o terminu cepljenja, vodenje odpovedi terminov, iskanje nadomestnih kandidatov posameznih prednostnih skupin pri občanih, ki na cepljenje niso prišli in se niso odjavili, naročanje cepiva, poročanje o izvedbi cepljenja, pa seveda samo cepljenje, ki vključuje administrativni del, same cepitelje in usmerjevalce ljudi na cepilna mesta.

Ker je cepljenje prva prioriteta in zahteva izredno veliko kadra in delovnih ur, smo presejalno testiranje predali drugemu izvajalcu, in sicer ZZ Zdravje, “ obenem pa je dr. Rebolj še pojasnil, da je ZZ Zdravje samostojni pravni subjekt, ki izvaja presejalno testiranje, in ne pogodbeni izvajalec ZD Kamnik.

Upajmo, da bo ZZ Zdravje, kot novi izvajalec brezplačnega množičnega testiranja v Kamniku, že s prihodnjim tednom uvedel vsaj še kak nov, po možnosti tudi pozno popoldanski termin, s čemer marsikateremu občanu Kamnika in Komende olajšal izpolnjevanje obveznosti testiranja, ki je pogoj za opravljanje številnih dejavnosti.

Se pa utegne testirna gneča v Kamniku nekoliko zmanjšati tudi zaradi tega, ker je moč hitro testiranje, od tega tedna dalje, mogoče opraviti tudi v Komendi.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve