Naslovnica / NOVICE / Igrišče pri OŠ Stranje bo znova odklenjeno

Igrišče pri OŠ Stranje bo znova odklenjeno

V zadnjem času se je nekaj krajanov KS Kamniška Bistrica pritožilo, ker so na otroškem igrišču, ki je urejeno pri OŠ Stranje, naleteli na zaklenjena vrata. Ukrep je bil, s strani vodstva šole, domala nujen, uveden pa je bil zaradi vandalizma. Po zagotovilih občine, krajevne skupnosti in ravnatelja bodo igrišča ob šoli, zaenkrat vsaj med tednom, ponovno odprta tudi v času izven pouka.

Ravnatelj OŠ Stranje Boris Jemec nam je pojasnil, da so se pred časom za zaklepanje otroškega igrišča, ki ga uporabljata predvsem dva oddelka vrtca, ki gostujeta v prostorih šole, odločili zaradi upoštevanja strogih zakonskih meril in kriterijev za uporabo vrtčevskih igrišč, oz. predvsem zaradi zagotavljanja varnosti otrok.

Spričo tega je bilo otroško igrišče ob šoli, dodatno ograjeno, sredstva za ograditev, pa je posebej v ta namen zagotovil vrtec, saj, zaradi prej omenjenih strogih meril, nobeno izmed vrtčevskih igrišč ni dano v javno uporabo, oz. odklenjeno.

Ukrep je bil nujen, saj je, v času izven pouka, na športnem in otroškem igrišču prihajalo do različnih oblik vandalizma, kajti na igrišču so se v popoldanskih, predvsem pa večernih in nočnih urah, zadrževali posamezniki in skupine, ki so na igrišču popivali, kadili, razbijali steklovino in uničevali igrala ter opremo.

igrisce_stranje15

Ravnatelj Boris Jemec poudarja, da so igrišča, kot tudi šolski prostori, javno dobro, ki so in morajo biti odprta za racionalno rabo vseh zainteresiranih krajanov. Kot pravi, naj bodo igrišča polna, mladina pa naj se ukvarja s športom in druži ob primernih aktivnostih.

Žal na igrišče, ki nima ustrezno varno urejenih igral, je onesnaženo z urinom, steklenicami, plastenkami, cigaretnimi ogorki, pasjimi iztrebki ter iglami, po besedah ravnatelja so bila na otroškem igrišču v Stranjah pred časom odkrite tudi sledi uporabe trdih drog, otroci ne morejo, saj otrokom, ne tistim iz vrtca, ne otrokom krajanov, ki občasno obiskujejo igrišče, ni zagotovljena ustrezna varnost.

Težava športnega in otroškega igrišča ob Osnovni šoli Stranje je v tem, da sta omenjeni igrišči, ki sta v prvi vrsti namenjeni šoloobveznim otrokom in otrokom iz vrtca, edina tovrstna objekta v Stranjah ter tudi širši okolici, prostor na igriščih ob šoli, pa je že desetletja priljubljeno zbirališče mladih, ki pa na igriščih, predvsem v večernih in nočnih urah, ne izvajajo zgolj športnih dejavnosti.

igrisce_stranje14

Za mnenje smo povprašali tudi predsednico KS Kamniška Bistrica Karlo Urh, ki je dejala, da je krajevna skupnost odločno proti zaklepanju oz. zapiranju igrišč v času izven pouka, saj je krajevna skupnost, prav za potrebe rekreativnega udejstvovanja krajanov, omenjena igrišča nenazadnje tudi sofinancirala.

Na zastavljeno vprašanje, nam je bil s strani občine posredovan odgovor, da se je občinska uprava, skupaj z vodstvom Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik ter predsednico Krajevne skupnosti Kamniška Bistrica, glede samovoljnega zaklepanja zunanjih površin s strani šole v Stranjah dogovorila, da morajo biti, od danes dalje, vse zunanje površine, se pravi otroško in športno igrišče, od ponedeljka do petka dostopne vsem krajanom, za vzpostavitev reda in čistoče na igriščih, pa je zadolženo vodstvo šole v Stranjah. Glede odprtja igrišč med vikendi, dogovori še potekajo, situacija pa naj bi bila rešena v najkrajšem možnem času.

Spričo tega ravnatelj OŠ Stranje Boris Jemec predlaga, da se v dobrobit vseh otrok in krajanov, ob sodelovanju krajevne skupnosti in občine, zagotovi skrbnike igrišč, ki bodo v popoldanskem in večernem času večkrat prisotni ter bi v nočnem času igrišča zaklepali, kar bi najbrž učinkovito preprečilo oz. vsaj zmanjšalo vandalizem.

Ravnatelj nam je zagotovil, da bo upošteval zahteve občine in krajevne skupnosti, ter da bodo, od danes dalje, igrišča ponovno odprta, pri čemer pa zaskrbljeno dodaja, da šola, vsaj dokler se ne najde ustrezne skupne rešitve, žal, ne more jamčiti oz. zagotavljati ustrezne varnosti na igrišču.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve