Naslovnica / KULTURA / Izšel je 23. Kamniški zbornik

Izšel je 23. Kamniški zbornik

Na gradu Zaprice se je včeraj popoldne odvila dobro obiskana predstavitev nove, 23. številke Kamniškega zbornika, ki ponovno prinaša obilo zanimivih vsebin in branja, četudi bi mu v prihodnje ne škodovalo nekaj osvežitve.

Sinočnja predstavitev novega Kamniškega zbornika je v (pre)zgodnji popoldanski uri z vrtov zvabila  precej Kamničank in Kamničanov, ki so, v lovljenju zadnjih sončnih žarkov pred napovedanim poslabšanjem vremena, kar nekoliko nejevoljno odložili motike in lopate, da bi lahko prisostvovali enemu izmed pomembnejših kamniških dogodkov, ki smo mu priča zgolj vsaki dve leti.

kamniski zbornik 23

V tokratni številki Kamniškega zbornika se s svojimi prispevki, na 369 straneh in v 42. prispevkih, predstavlja prek petdeset avtorjev, zbornik, katerega izdajatelj je Občina Kamnik pa je, ob pomoči uredniškega odbora, uredila dr. Marjeta Humar. Zbornik je izšel v nakladi 700 izvodov, grafično ga je opremil grafični oblikovalec in slikar Dušan Sterle, za tehnično obdelavo in tisk, pa so poskrbeli v Studio Dataprint.

kamniski zbornik 23 5

 

Prisotne na predstavitvi zbornika sta pozdravila direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar in podžupan Igor Žavbi, vsebino zbornika pa je predstavila urednica dr. Marjeta Humar, ki jo je, bržčas zavoljo navdušenja ob izidu nove knjige, kar precej zaneslo. Vsebino in avtorje prispevkov je namreč predstavila tako izčrpno in podrobno, da prisotnim, ki so se v domala dvourni predstavitvi, ob pomanjkanju zraka v prenatrpani grajski dvorani in tiščanju mehurjev, že kar precej naveličano presedali na svojih stolih, knjige skorajda ne bo treba prebrati. Da je bila predstavitev res predolga pa je, ob napovedi skorajšnjega zaključka predstavitve, potrdil tudi spontano prisrčen, dasiravno nekoliko nevljuden vzdih iz občinstva, ki se je za konec hvaležno zahvalil bogu.

kamniski zbornik 23 8

Kljub nekoliko preobširno razvlečeni sinočnji predstavitvi, je Kamniški zbornik zagotovo eden izmed najpomembnejših in hvalevrednih občinskih založniških projektov, za katerega si njegovi ustvarjalci nedvomno zaslužijo vso pohvalo, sama knjiga pa je vsekakor vredna branja in mesta na knjižnih policah vsakega kamniškega doma, v katerem berejo vsaj še občasno.

kamniski zbornik 23 2Bi pa v prihodnje Kamniškemu zborniku zagotovo koristila osvežitev, bodisi v smislu interaktivne in multimedijsko podprte sočasne izdaje zbornika na spletu, kjer je zaenkrat moč najti zgolj nepregleden arhiv številk do leta 2012, bodisi s konkretnejšo pomladitvijo uredništva, ki bi, razen zgodovini in preizkušenim strokovnim vsebinam, znalo nekaj pozornosti in prostora posvetiti tudi sodobnejšim in alternativnejšim temam, ki se nahajao onstran nazorskega obzorja plašnic strokovno-purgarskega kroga, ki ureja publikacijo. Le-to bi namreč Kamniški zbornik znalo popeljati na novo raven ter ga s tem narediti še bolj privlačnega in še bolj branega tudi med mlajšimi generacijami, kajti nenazadnje bodo te tiste tisti, ki bodo tradicijo izdajanja Kamniškega zbornika nadaljevale. Ali pa tudi ne?

Za kulturno popestritev dogodka so poskrbeli učenci Glasbene šole Kamnik; kvartet saksofonov v zasedbi Darja Seliškar, Peter Gregorič, Matic Tonin in Gašper Tonin pod mentorstvom Darje Seliškar ter kvartet flavt v zasedbi Ana Berwanger, Ana Medved, Valentina Škufca in Urška Komatar pod mentorstvom Maruše Urankar ter recitatorji Gledališke skupine Rudolfi z Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra; Gregor Kukovič, Evelina Štefin in Nana Balantič pod mentorstvom Marje Kodra.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve