Naslovnica / KULTURA / Izšel je nov, drugi album Gašperja Selka
Foto: Medobčinski muzej Kamnik

Izšel je nov, drugi album Gašperja Selka

A Guide for Lost Travellers je drugi album, s katerim Gašper raziskuje možnosti drugačnega dojemanja glasbe in interakcije s poslušalci. Album ni le skupek not in melodij, temveč je izbor misli in emocij.

Zasnovan kot priročnik oziroma vodič, pa ob vsaki spremljajoči se ilustraciji poslušalca povabi k razmisleku. Preplet 8 instrumentalnih skladb ter 2 vokalnih, je zasnovana kot pripoved, ki se pred našimi ušesi zavrti kot nekakšna filmska miniatura, nam pa dovoli premišljevanje in fantazijo. Ob sodelovanju z Dejvidom Kneževićem, grafičnim oblikovalcem in ilustratorjem, pa sta zasnovala zvočno razstavo, ki nam omogoči vstop jedro in um dveh ustvarjalcev.

X.U.L je solo projekt glasbenika in skladatelja Gašperja Selka. Skozi glasbo, ki jo ustvarja, lahko zaznamo in slišimo zvočne vzorce, prvine in teksture, ki se gibljejo od sodobnega glasbenega klasicizma, pa vse do improvizirane elektronske godbe. V melodijah in notah, ki na trenutke obstanejo v času in prostoru, pa se eklektičen glasbeni izraz razvija, gradi in ruši. X.U.L v svoji atmosferičnosti in mnogih repetativnih vzorcih pusti vprašanja in odgovore za slehernenega poslušalca, ki se drzne prepustiti njegovi glasbeni ideji.

Dejvid Knežević je ilustrator, grafični oblikovalec in kitarist. Obiskoval je Fakulteto za dizajn, smer vizualne komunikacije, kjer je pridobil znanje grafičnega oblikovanja. Kot ilustrator ustvarja v pointilistični tehniki, v nadrealističnem ter realističnem stilu, kjer so mu glavni motiv človeške zgodbe in izkušnje. Njegovo glasbeno udejstvovanje ga je pripeljalo k sodelovanju pri snemanju prvega albuma ustvarjalke Mance Berlec, v lokalnem okolju pa že vrsto let sodeluje z mnogimi projekti (Katzen Kabaret) in umetniškimi društvi v Kamniku in njegovi okolici.

Drugi album Gašperja Selka je bil, skupaj z odprtjem razstave Dejvida Kneževića, predstavljen v četrtek, 28. 10. 2021, v galeriji Miha Maleš v Kamniku.