Naslovnica / KULTURA / Izšla je nova, 24. številka Kamniškega zbornika

Izšla je nova, 24. številka Kamniškega zbornika

Na gradu Zaprice je bila včeraj popoldne predstavljena nova, že 24. številka Kamniškega zbornika, ki tudi tokrat prinaša kvalitetne in raznolike vsebine.

Izid vsake nove številke Kamniškega zbornika bi najbrž lahko imeli kar za manjši kamniški praznik, kajti objavljene vsebine, ki že od samih začetkov zbornika predstavljajo raznovrstno zakladnico podatkov o utripu Kamnika na najrazličnejših področjih, z vsakim letom, kot staro vino, zgolj še pridobivajo na svoji vrednosti, ki jo znajo še posebej ceniti raziskovalci kamniške zgodovine.

V grajskem salonu gradu Zaprice, ki je bil, kot običajno ob predstavitvah nove številke Kamniškega zbornika, tudi včeraj do zadnjega kotička napolnjen z obiskovalci, sta zbrane uvodoma pozdravila Zora Torkar, direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik in Igor Žavbi, podžupan Občine Kamnik.

 

Raznolike in bogate vsebine nove številke Kamniškega zbornika, ki tudi tokrat prinaša obilo zanimivega branja, je, s precejšnjim zanosom in navdušenjem, predstavila glavna urednica dr. Marjeta Humar, ki v urejanje zbornika, skupaj z avtorji prispevkov in člani uredniškega odbora, že vrsto let zapored vlaga nemalo svojega truda in časa.

Vseh prispevkov in vsebin, ki jih je za več kot 300 strani branja, je najbrž preveč, da bi jih popisovali v kratkem članku, smo pa prepričani, da bo vsak bralec, ki mu bo novi Kamniški zbornik prišel v roke, lahko med priobčenimi vsebinami našel vsaj nekaj takšnih, ki ga bodo še posebej pritegnile.

24. številka Kamniškega zbornika, ki ga je založila in izdala Občina Kamnik, je izšla v nakladi 700 izvodov, ob pomoči uredniškega odbora ga je uredila dr. Marjeta Humar, za grafično opremo in oblikovanje pa je poskrbel grafični oblikovalec in slikar Dušan Sterle.

Predstavitev Kamniškega zbornika je bila popestrena tudi s krajšim kulturnim programom, v katerem so, pod vodstvom Roka Spruka, nastopili člani kvarteta klarinetov Glasbene šole Kamnik, Marta Zabret ter mezzosopranistka Nina Misson ter dr. Andrej Misson.

 

Svoj izvod Kamniškega zbornika, ki je domala obvezna oprema vsake kamniške knjižne police, ki da kaj nase, si lahko, po ceni 15 evrov, kupite v Medobčinskem muzeju Kamnik oz. na gradu Zaprice, Maistrovi rojstni hiši in v prostorih TIC-a na Glavnem trgu.